Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kuš, mrš i ostali izljevi ljubavi

Rabin: Zna se da žene ne smiju na izbore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni rabin izraelskih naselja na Zapadnoj obali zabranio je ženama sudjelovanje na lokalnim izborima.

Rabin Elyakim Levanon iz naselja Elon Moreh, kod Nablusa, kaže da ženama nedostaje autoriteta da bi se natjecale za poziciju lokalnog upravitelja. U lokalnom glasilu objavio je članak u kojem tvrdi da se 'žene može čuti samo ako njihov suprug govori u njihovo ime'.

Pročitajte i ovo Napad na Izrael iron dome VIDEO Koja je tajna Željezne kupole? Pogledajte kako funkcionira najbolja protuzračna obrana na svijetu Joe Biden Rastu tenzije Biden prekinuo put zbog iranskih prijetnji: "Posvećeni smo obrani Izraela i podržat ćemo ga"

Nakon ovakvih poruka neupitnog 'autoriteta' nije ni čudno da se za izbore nije registirala nijedna žena. Rabin se na članak u novinama odlučio nakon što mu je jedna mlada žena pisala pitajući ga može li se natjecati za mjesto lokalnog upravitelja.

'Ja sam mlada žena i mislim da imam dovoljno želje i energije za taj posao', prenosi stranica Ynet News dijelove pisma anonimne Izraelke. 'Nije u redu da muškarci budu jedini koji odlučuju kako upravljati ovom zajednicom'.

No, u svojoj novoj tjednoj kolumni rabin Levanon je napisao da, prema učenjima ujtecajnih rabina, ženama nije dopušteno natjecati se za to mjesto.

'Prvi je problem s davanjem ovlasti ženama, a biti upravitelj znači ovlast', objasnio je rabin. ' Unutar obitelji održavaju se rasprave, a kad se dosegne jedinstveno mišljenje, suprug ga predstavi. To je jedini način da se spriječi situacija u kojoj žena glasa po svom, a suprug po svom'.

Rabin Levanon je također poručio da nije umjesno za žene da se miješaju s muškarcima na kasnovečernjim sastancima s čelnicima zajednice.

Ženske udruge u Izraelu su rabinovo 'promišljanje' – satrale. 'Takvo razmišljanje je dovoljno skandalozno da se rabina pozove na dodatno objašnjenje. Očekujem da čelnici religijske zajednice u Izraelu osude rabinove upute', rekla je Nurit Tzur iz Izraelskog ženskog lobija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene