Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kosovski premijer Agim Qeku izjavio je kako je Kosovo spremno za neovisnost, no da treba pričekati da odluku o tome donese Vijeće sigurnosti UN-a.


Po povratku iz jednodnevnog posjeta Bratislavi, gdje je boravio zajedno s civilnim upraviteljem UN-a na Kosovu Joachimom Rueckerom, Qeku je kazao kako je u Slovačku otišao "s jasnom porukom da je jedino održivo rješenje za status Kosova neovisnost".

Vezani članci Kosovske dnevne novine Postali su prva europska država u kojoj dnevne novine više ne izlaze: "Stariji, koji su ih čitali, barem jednom tjedno dođu i pitaju jesu li kojim slučajem došle" Slika nije dostupna Priština najavila neovisnost Kosova za 10. prosinca

"Druga je poruka bila da je Kosovo sada spremno za status i
neovisnost", kazao je Qeku dodajući da je kosovsko izaslanstvo tijekom razgovora uvjerilo sugovornike kako će neovisno Kosovo biti jamstvo prava svih zajednica koje u njemu žive i da samo takvo Kosovo može doprinijeti očuvanju mira u regiji.

Kosovski premijer, koji je razgovarao s ministrom vanjskih poslova Janom Kubisom, rekao da je od sugovornika dobio uvjeravanja kako će ta zemlja poduprijeti prijedlog glavnog izaslanika UN-a za status Kosova Marttija Ahtisaarija i suglasiti se s načelima Kontaktne skupine.

Qeku će, u nastojanju da zadobije potporu za brže rješenje statusa Kosova, idućih dana posjetiti Italiju i Grčku.