Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Qeku je nezadovoljan odlaganjem utvrđivanja statusa Kosova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici kosovskih institucija i međunarodne zajednice na Kosovu pozvali su građane na mirnu i demokratsku potporu procesu utvrđivanja statusa Kosova i izrazili uvjerenje kako će prijedlog za rješenje statusa biti objelodanjen odmah nakon izbora u Srbiji, zakazanih za 21. siječnja 2007.

Kosovski premijer Agim Qeku, civilni upravitelj UN-a na Kosovu Joachim Ruecker i zapovjednik KFOR-a Roland Kather razgovarali su, na sastanku u sjedištu KFOR-a u Prištini, održanom u ponedjeljak kasno navečer, o aktualnoj situaciji na Kosovu i koracima koje treba poduzeti u cilju mirnog nastavka procesa utvrđivanja statusa.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Aleksandar Vučić "Svjetski sukob preko naših leđa'' Srbi bijesni na Putina, tvrde da im je okrenuo leđa: "Zar ovako, braćo Rusi?" Slika nije dostupna Rupel: Nužno je potrebno riješiti status Kosova

Premijer Qeku je izrazio veliko nezadovoljstvo odlaganjem
utvrđivanja statusa, ali također i nadu da "odlaganje od nekoliko tjedna neće utjecati na proces utvrđivanja statusa i na opću stabilnost na Kosovu".

"Proces neovisnosti Kosova krenuo je nepovratno i uvjereni smo da je u završnoj fazi", izjavio je Qeku poslije sastanka pozvavši na očuvanje povjerenja u proces, u Kontaktnu skupinu i međunarodnog posrednika Martti Ahtisaarija i ocijenivši to najboljim načinom da se osigura međunarodni subjektivitet Kosova.

Joachim Ruecker pohvalio je Ahtisaarija na dosadašnjem vođenju procesa utvrđivanja statusa izrazivši nadu kako će njegov prijedlog biti objelodanjen odmah nakon parlamentarnih izbora u Srbiji, zakazanih za 21. siječnja.

On je kazao kako bi bilo vrlo štetno za procese na Kosovu donošenje bilo kakve jednostrane odluke o proglašenju statusa Kosova.

Pružajući potporu procesu utvrđivanja statusa zapovjednik KFOR-a, general Roland Kather, ocijenio je sigurnosno stanje na Kosovu mirnim, ali ne i dovoljno stabilnim, ističući da je za održavanje mirne situacije potrebna potpora institucijama i kosovskom pregovaračkom timu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene