Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Demonstracija prijetnji

Sj. Koreja detaljno razradila lansiranje četiriju raketa 30 km od američkog teritorija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čini se da ovaj put Sjeverna Koreja neće stati samo na riječima. Nakon što je predsjednik Donald Trump obećao Pjongjangu "vatru i bijes" nastavi li prijetiti Sjedinjenim Državama, Pjongjang je detaljno razradio lansiranje četiriju raketa 30 kilometara od američkog teritorija.

Nakon prijetnji „vatre i bijesa“ američkog predsjednika Donalda Trumpa čini se da je Sjeverna Koreja došla do svoje granice. Samo je pitanje vremena kada će Kim Jong Un potvrditi lansiranje četiriju raketa čija je destinacija američko priobalje otoka Guam u Tihom oceanu.

Pročitajte i ovo Fotografija Joea Bidena vezanog u kamionetu potez izazvao kritike Trump objavio video fotografije vezanog Bidena: "Potiče političko nasilje i vrijeme je da ga ljudi ozbiljno shvate" Kim Jong Un - 2 Pripremaju brze udare Zastrašujuća prijetnja: "Nećemo oklijevati s nuklearnim napadom..."

Bijes Pjongjanga očituje se i u nekoliko izjava koje se pripisuju generalu Kimu Rak Gyomu, a koje su objavljene u detaljnom priopćenju sjevernokorejske novinske agencije KCNA u kojem se najavljuje napad na Guam.

"Razuman dijalog nije moguć s takvim iracionalnim čovjekom, čini se da samo apsolutna sila može imati utjecaja na njega,“ izjavio je šef strateških snaga Sjeverne Koreje.

Pripreme za napad krenule su već u srijedu, ali i tada se navodno planiranje tek uzimalo kao uobičajena prijetnja iz Pjongjanga. No ovaj je put general Kim Rak Gyom iznio detaljan plan za provođenje prve ozbiljne demonstracije sjevernokorejskih prijetnji.

U pripremi za pokretanje četiri su projektila srednjeg dometa koji bi letjeli iznad Japana, a zatim bi se spustili u more oko svih strana američkog otoka Guam.

"Rakete Hwasong-12 koje će lansirati KPA [Korejska narodna vojska] prijeći će nebo iznad japanskih prefektura Shimani, Hiroshima i Koichi. Rakete će letjet 3.356,7 km za 1,065 sekundi i pogoditi morsku površinu 30 do 40 km od Guama“, navodi se u priopćenju.

Navodi se i kako će plan za lansiranje biti spreman do sredine ovog mjeseca, a zatim će se čekati potvrdni nalog glavnog zapovjednika Kim Jong Una.

Ova demonstracija plana i izjave iz Pjongjanga očito je pokazivanje sjevernokorejske snage kao odgovor na hvalisanja američkog tajnika za sigurnost o mogućnostima američke vojske, ali ponajviše odgovor na Trumpove brzoplete izjave da očekuju „vatru i bijes kakve svijet nije vidio“ ako nastave prijetiti SAD-u.

Odaziv Pjongjanga dosad je najjasnija i najdetaljnija prijetnja koju su uputili i očigledno je usmjerena na provokaciju američkog predsjednika, prenosi Guardian.

„Trump je izgovorio hrpu gluposti o 'vatri i bijesu' ne shvaćajući težinu trenutne situacije. To je izuzetno razbjesnilo artiljeriju Korejske vojske“, stoji u priopćenju koje je objavila Sjevernokorejska novinska agencija.

Sjedinjene Države imaju pomorsku bazu u Guamu, a otok je dom i Andersenovoj zračnoj bazi koja ima šest B-1B teških bombardera. Prema vijestima NBC-a, ti su protunuklearni bombaši od svibnja odradili 11 vježbi te su spremni za potencijalni udar na Sjevernu Koreju. Guam je udaljeni otok u Tihom oceanu na kojem živi 162.000 ljudi.

Japan i Južna Koreja spremni reagirati

Japanski ministar obrane Itsunori Onoders izjavio je u četvrtak da Japan može legalno presresti raketu ispaljenu prema Guamu, prenijela je agencija Kyodo. Onodera je rekao odboru Donjeg doma Parlamenta da bi Japanu bilo dopušteno da gađa raketu na putanji prema američkom pacifičkom teritoriju ako bi bilo ocijenjeno da ona predstavlja prijetnju Japanu.

To je stajalište japanske vlade.

Međutim, stručnjaci kažu da Japan trenutačno nema sposobnosti da sruši raketu koja leti nad njegovim teritorijem prema Guamu.

Osim Japana, reakcija stiže i iz Južne Koreje.

Južnokorejska vojska priopćila je u četvrtak da zadnje izjave Sjeverne Koreje glede napada na Guam predstavljaju prijetnju Seulu i savezu Seula i Washingtona.

Glasnogovornik glavnog stožera oružanih snaga Ron Jae Cheon rekao je na brifingu za novinare da je Južna Koreja spremna odmah djelovati na bilo kakvu sjevernokorejsku provokaciju, iako vojska nije primijetila nikakvo neuobičajeno djelovanje u toj zemlji koje bi ukazivalo na provokaciju, prenosi HINA.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene