Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici zapanjeni

Putovanje 'leti ili umri': Ptičica od 12 grama drži nevjerojatan rekord

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjevernoamerička grmuša ili crnoglavka malena je ptica pjevica za koju su znanstvenici u nedavnoj studiji otkrili da je i ptica s jednim od najdužih migracijskih sezonskih letova na svijetu. Za ptičicu od svega 12 grama težine, to je naprosto zapanjujuće.

Nije veća od običnog vrapca, no sjevernoamerička grmuša preleti nevjerojatnih 2720 kilometara preko otvorenog oceana u konstantnom letu, koji traje nešto manje od tri dana.

Pročitajte i ovo Venezuela, vojnici (Foto: Schneyder MENDOZA / AFP) vojna vježba Tenkovi, oklopna vozila i 150.000 vojnika na granici Venezuele s Kolumbijom Prosvjedi na granici Venezuele i Kolumbije (Foto: AFP) ''Ivane Duque, ti si đavo'' Kaos u Venezueli: Dok traju sukobi na granici Maduro prekinuo odnose sa susjedima Kolumbijom

Ta zapravo u Sjevernoj Americi vrlo česta, ali zapravo nevjerojatna ptica zimi seli iz sjeverozapadnog dijela Kanade i SAD-a, na jug prema tropskim šumama Južne Amerike. Znanstvenici su prije smatrali da njihov put ide uz obalu te da one staju više puta da bi se nahranile i odmorile.

Te pretpostavke pale su u vodu nakon što su znanstvenici na te ptice postavili mikroodašiljače, koji su otkrili njihov pravi migracijski put. Naime te ptice biraju jednostavniju rutu od obalne, onu preko otvorenog oceana, sve do Kariba, do kojih lete dva do tri dana bez prestanka. Otamo one lete dalje prema šumama Venezuele i Kolumbije.

SNIMKA KAMERE Ptica se pilotu zabila u glavu!

Poznato je da morske ptice poput polarne čigre ili albatrosa migriraju i po više od 1000 kilometara preko otvorenog mora u konstantnom letu, ali tu je riječ o velikim pticama, za razligu od 12 grama teške sjevernoameričke grmuše, koja inače leti po šumarcima, a ne iznad oceana, istaknuo je Bill DeLuca sa sveučilišta Massachusetts Amherst, a prenosi Independent.

Znanstvenici sad obrazlažu novootkrivenu rutu tih ptica kao manje riskantnu od obalne te i znatno kraću.

"One jedu koliko god je moguće, u nekim slučajevima dvostruko povećavajući svoju težinu, kako bi mogle letjeti iznad mora bez potrebe za hranom i vodom. Za crnoglavke opcije jednostavno nema u smislu pada u vodu ili da lete nešto kraće. To je leti ili umri putovanje, koje zahtjeva ogromnu energiju", istaknuo je Ryan Norris sa Sveučilišta Guelph, vođa znanstvenog tima koji je proučavao migracijske rute sjevernoameričkih grmuša.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene