Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjevernoamerička grmuša ili crnoglavka malena je ptica pjevica za koju su znanstvenici u nedavnoj studiji otkrili da je i ptica s jednim od najdužih migracijskih sezonskih letova na svijetu. Za ptičicu od svega 12 grama težine, to je naprosto zapanjujuće.


Nije veća od običnog vrapca, no sjevernoamerička grmuša preleti nevjerojatnih 2720 kilometara preko otvorenog oceana u konstantnom letu, koji traje nešto manje od tri dana.

Vezani članci Igor Štagljar - 1 Igor Štagljar postao član kanadske akademije znanosti i umjetnosti: "Dokaz da radimo bitne stvari za čovječanstvo" Damien Sanderson i Myles Sanderson VIDEO "Ubojice su išle od vrata do vrata": Otkriveni detalji stravičnog pokolja, spominje se i mogući motiv

Ta zapravo u Sjevernoj Americi vrlo česta, ali zapravo nevjerojatna ptica zimi seli iz sjeverozapadnog dijela Kanade i SAD-a, na jug prema tropskim šumama Južne Amerike. Znanstvenici su prije smatrali da njihov put ide uz obalu te da one staju više puta da bi se nahranile i odmorile.

Te pretpostavke pale su u vodu nakon što su znanstvenici na te ptice postavili mikroodašiljače, koji su otkrili njihov pravi migracijski put. Naime te ptice biraju jednostavniju rutu od obalne, onu preko otvorenog oceana, sve do Kariba, do kojih lete dva do tri dana bez prestanka. Otamo one lete dalje prema šumama Venezuele i Kolumbije.

SNIMKA KAMERE Ptica se pilotu zabila u glavu!

Poznato je da morske ptice poput polarne čigre ili albatrosa migriraju i po više od 1000 kilometara preko otvorenog mora u konstantnom letu, ali tu je riječ o velikim pticama, za razligu od 12 grama teške sjevernoameričke grmuše, koja inače leti po šumarcima, a ne iznad oceana, istaknuo je Bill DeLuca sa sveučilišta Massachusetts Amherst, a prenosi Independent.

Znanstvenici sad obrazlažu novootkrivenu rutu tih ptica kao manje riskantnu od obalne te i znatno kraću.

"One jedu koliko god je moguće, u nekim slučajevima dvostruko povećavajući svoju težinu, kako bi mogle letjeti iznad mora bez potrebe za hranom i vodom. Za crnoglavke opcije jednostavno nema u smislu pada u vodu ili da lete nešto kraće. To je leti ili umri putovanje, koje zahtjeva ogromnu energiju", istaknuo je Ryan Norris sa Sveučilišta Guelph, vođa znanstvenog tima koji je proučavao migracijske rute sjevernoameričkih grmuša.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju