Patrijarh Kiril s ruskim predsjednikom Putinom (Foto: AFP)
Patrijarh Kiril s ruskim predsjednikom Putinom (Foto: AFP)

Sredinom listopada Carigradska patrijaršija priznala je neovisnost Ukrajinske Pravoslavne Crkve koja je 332 godine bila pod patronatom Moskve. Ruski patrijarh Kiril I. odbio je priznati odluku Carigradske patrijaršije te su prekinuli sve veze


Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je u srijedu na "ozbiljne posljedice" izazvane podjelama među pravoslavnim crkvama, nakon odluke Carigradske patrijaršije da prizna neovisnost Pravoslavne Crkve Ukrajine.

Vezani članci Putinova \'\'Direktna linija\'\' (Foto: AFP) - 2 Putinu se građanin požalio da radi za tisuću kuna, ruski predsjednik zanimljivo odgovorio Vojni mimohod u Rusiji (Foto: AFP) Pogledajte kako izgleda spektakularni vojni mimohod u Moskvi, Putin: "Povećat ćemo prestiž vojne službe"

"Volio bih naglasiti jednu stvar: politiziranje u tako osjetljivom području za sobom uvijek povlači najteže posljedice i ponajprije za one koji to čine", izjavio je Putin na forumu koji je u Moskvi okupio predstavnike ruske dijaspore.

Ovo je prvi put da je vladar Kremlja progovorio o krizi izazvanoj priznavanjem autokefalnosti Ukrajinske Pravoslavne Crkve.

Putin je osudio "pokušaje prekida veza" između Ruske Pravoslavne Crkve i njezinih vjernika u inozemstvu.

"Naša je zajednička zadaća - ponajprije pred ljudima - očuvati duhovno i povijesno jedinstvo" pravoslavlja, istaknuo je Putin.

Sredinom listopada Carigradska patrijaršija priznala je neovisnost Ukrajinske Pravoslavne Crkve koja je 332 godine bila pod patronatom Moskve, čime je otvorio pitanje za budućnost milijuna vjernika u toj zemlji u kojoj Ruska Pravoslavna Crkva ima velik utjecaj.

Ruski patrijarh Kiril I. odbio je priznati odluku Carigradske patrijaršije i proglasio ju je najvećim raskolom u kršćanstvu u posljednjih tisuću godina.

Ruska Pravoslavna Crkva zbog toga je objavila da je odlučila prekinuti sve veze s Carigradskom patrijaršijom.

Pravoslavci u Ukrajini su podijeljeni, dio pripada moskovskoj patrijaršiji, a drugi dio je vjeran kijevskoj, samoproglašenoj nakon neovisnosti zemlje 1992., koju do sada nije priznavala nijedna pravoslavna crkva u svijetu. (Hina)