Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski premijer Vladimir Putin upozorio je u petak oporbene kritičare neka se ne koriste gospodarskom krizom kao izgovorom za napade na njegovu vladu te ih je pozvao da poštuju zakon.


Ruske vlasti nastoje ušutkati prosvjednike i najveći prosvjedi, održani zbog poreza na automobile u Vladivostoku, na Dalekom istoku, završili su u siječnju privođenjem stotina ljudi. Dopušteno je kritizirati rusku vladu, ali samo u granicama zakona, rekao je Putin na sastanku s čelnicima vladajuće stranke Jedinstvena Rusija, uoči pokrajinskih izbora u nedjelju.

'Ako oporba posegne za izvanzakonskim mjerama, to znači da ona ne želi poboljšati živote ljudi, već ispuniti vlastite sebične ciljeve te zato država ima pravo pošteno se braniti', rekao je Putin koji je uveo strog nadzor nad oporbenim skupovima te vlasti često uskraćuju dozvolu strankama kakva je Druga Rusija, koju vodi bivši šahovski velemajstor Gari Kasparov.

Vezani članci Branimir Vidmarović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Stručnjak za međunarodne odnose analizira povijesni susret dvojice svjetskih vođa: "Ovo što su se dogovorili najbolji je ishod sastanka, jer iz toga proizlazi sve ostalo" Uskoro uklanjanje šatora ispred KB Dubrava - 2 Uklanjaju se šatori ispred KD Dubrava: "Dolaskom cjepiva mi smo postali ti koji krojimo našu sudbinu"

Pokrajinski izbori prvi su izborni test za Putina otkako je Rusiju ljeti pogodila globalna kriza. Nakon desetljeća snažnog rasta, rusko gospodarstvo palo je za najmanje dva posto 2009., a nezaposlenost raste te iznosi 8 posto. Oporba, koja je u veljači počela prosvjede diljem zemlje, odbacuje Putinove ocjene. Vlast svaki oblik kritike tumači kao prijetnju nacionalnim interesima i pokazuje nervozu jer je svjesna da je 'vjerojatnost javnih nereda velika', rekao je Ilja Jašin, čelnik novoosnovane skupine Solidarnost.