Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je u subotu nakon sastanka sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom da su ruska stajališta glede neovisnosti Kosova odavno poznata te da se razlikuju od stajališta čelnika drugih članica skupine G8.


Putin se sastao s Koštunicom na marginama gospodarskog foruma u Sankt Peterburgu na kojem vodeći ruski političari i gospodarstvenici raspravljaju o gospodarskoj budućnosti Rusije.

Vezani članci Branimir Vidmarović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Stručnjak za međunarodne odnose analizira povijesni susret dvojice svjetskih vođa: "Ovo što su se dogovorili najbolji je ishod sastanka, jer iz toga proizlazi sve ostalo" Hrvatska vojska - 2 Nove tenzije na relaciji Zagreb - Beograd: "Njih smeta sve, oni i dalje drže svoju javnost u nekoj polutenziji. Albanska većina na Kosovu priznata je od skoro cijelog EU-a"

Putin je tijekom sastanka s Koštunicom rekao da se njegovi pogledi na Kosovo razlikuju od pogleda njegovih kolega sa Zapada, ali je dodao da je stekao dojam da ruski partneri nakon summita G8 bolje razumiju stajališta Moskve, prenosi agencija Beta.

Koštunica je rekao da je njegova zemlja u potpunosti odbacila plan UN-ova izaslanika za Kosovo Marttija Ahtisaarija koji predviđa nadziranu neovisnost Kosova.

"Nijedna zemlja ne smije biti kažnjena i ponižena oduzimanjem dijela njezina teritorija", rekao je Koštunica, prenosi agencija dpa. Srbijanski premijer je isto tako zahvalio Putinu na podršci Rusije.

Kosovo je bila jedna od glavnih tema summita skupine industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta G8 (SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Kanada i Rusija) koji se od srijede do petka održao u Heiligendammu.

Američki predsjednik George W. Bush u subotu je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s talijanskim premijerom Romanom Prodijem odbacio kompromisno rješenje o odgodi rješavanja statusa Kosova.

"Ne trebaju nam nikakvi rokovi u pogledu Kosova, treba nam rezolucija Vijeća sigurnosti", rekao je Bush, zagovornik primjene Ahtisaarijeva plana o nadziranoj neovisnosti Kosova.