Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ali ne želi sukob

Zveckanje oružjem: Putin naredio vojsci da uzvrati jednakom mjerom na američko testiranje raketa

Testiranje projektila, ilustracija (Foto: AFP)
Testiranje projektila, ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp
Ruska vojska detaljno će istražiti američko testiranje raketa srednjeg dometa i razmotriti recipročne mjere. Međutim, Moskva ne cilja na oružani sukob, priopćili su iz Kremlja

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je ministarstvu obrane da napravi detaljnu analizu stupnja ugroze koju predstavlja SAD i isplanira aktivnosti za simetrični odgovor, prenosi RT.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Zastrašujuća poruka Rusija zaprijetila velikoj europskoj zemlji, za sve krivo nuklearno oružje: "Postat će naša meta!" Francuska šalje vojsku u Ukrajinu? 2000 vojnika Ruski obavještajci tvrde da Francuska šalje vojsku u Ukrajinu i upozoravaju: "Postat ćete legitimna meta za napad"

Pentagon je u ponedjeljak priopćio da je testirao konvencionalnu krstareću raketu koja je pogodila cilj preletjevši više od 500 km, što je prvo takvo testiranje otkako su se Sjedinjene Države povukle iz Sporazuma o zabrani nuklearnoga oružja srednjega dometa (INF) sklopljenoga u vrijeme hladnoga rata.

Američki ministar obrane Mark Esper u intervjuu za Fox News u srijedu je, na pitanje je li cilj toga testiranja poslati poruku Kini, Rusiji ili Sjevernoj Koreji, odgovorio da SAD žele biti sigurne da imaju kapacitete kojima mogu spriječiti kinesko loše ponašanje i, bude li potrebno, upotrijebiti oružje srednjega dometa.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu da su SAD u položaju da razmjeste novu krstareću raketu u Rumunjskoj ili u Poljskoj, što je scenarij za koji on smatra de će Moskva na njega morati odgovoriti.

SAD je priopćio da nema planova za razmještanjem novih raketa u Europi.

Ovotjedno američko testiranje bilo bi zabranjeno po INF-u, koji je zabranjivao rakete dometa između 310 i 3400 milja, smanjujući sposobnost SAD-a i Rusije da u kratkom roku pokrenu nuklearni napad. Kina nije bila dio INF-a i ima velik arsenal raketa srednjega dometa.

Washington se službeno povukao iz sporazuma s Rusijom postignutog u kolovozu 1987., zaključivši da Moskva krši sporazum, što je Kremlj opovrgnuo. 

Glasnogovornik kineskoga ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang rekao je u četvrtak kako američki test pokazuje da SAD počinju novu utrku u naoružanju i sukobima, što će imati ozbiljan negativni utjecaj na regionalnu i globalnu sigurnost. (M.R./Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene