Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog stanja u Ukrajini

Putin naredio test borbene spremnosti ruske vojske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je hitan test borbene spremnosti ruskih oružanih snaga u zapadnoj i srednjoj Rusiji, javlja Itar-Tass.

"U skladu s naredbom predsjednika Ruske Federacije snage u Zapadnom vojnom okrugu stavljene su pod uzbunu", objavio je ministar obrane Sergej Šojgu.

Pročitajte i ovo Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev "Pronaći tu gamad" Medvedev najavio zastrašujuću odmazdu: "Treba im dići kuće u zrak, ali i kuće njihovih rođaka" Dmitrij Medvedev misli za dobro jutro Medvedev najavio što će poduzeti ako Zapad ima prste u potkopavanju Sjevernog toka: ''Nemamo čak ni moralnih ograničenja''

Svjetski javljaju da se radi o ruskom pokazivanju mišića u jeku krize u susjednoj Ukrajini. Putin je naredio nekoliko iznenadnih vojnih vježbi u raznim dijelovima Rusije otkako se vratio u Kremlj 2012., rekavši da vojska mora biti 'budna', ali ovoga puta geopolitička poruka ne može biti jasnija.

Tenzije u Sevastopolju: Prosvjednici uzvikuju 'Rusija', oklopna vozila na ulicama

Zapadni vojni okrug graniči s Ukrajinom. Šojgu je kazao da će vježba biti provedena u dvije faze, završiti 3. ožujka, i u nju će se djelomično uključiti i snage iz srednje Rusije.

Putin javno još nije ni na koji način komentirao pad Viktora Janukoviča. Premijer Dmitrij Medvedev i ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov proteklih su dana kazali da Rusija neće intervenirati u Ukrajini, ali su optužili Zapad da to radi.

Napetosti u Ukrajini u međuvremenu su se s Majdana preselili na Krim. Proruski separatisti i pristaše novih ukrajinskih vlasti verbalno su se u srijedu sukobili ispred zgrade krimskog regionalnog parlamenta u Simferopolu.

Oko 2000 ljudi, većinom etničkih Tatara, autohtonog krimskog stanovništva, iskazali su potporu pokretu "EuroMajdanu" koji je s vlasti svrgnuo Viktora Janukoviča nakon tri mjeseca prosvjeda.

Nasuprot njima, odvojenih policijskim kordonom, bilo je nekoliko stotina proruskih demonstranata koji su iskazali lojalnost s Moskvom i osudili "bandite" na vlasti u Kijevu.

Krim je bio u sastavu Rusije do 1954. kada je odlukom Nikite Hruščova transferiran Ukrajini. Po posljednjem popisu, na Krimu živi 58 posto Rusa, 24 posto Ukrajinaca i 12 posto Tatara. To je jedni dio Ukrajine u kojem etnički Rusi čine većinu stanovništva. U Sevastopolju na jugu Krima baza je ruske crnomorske flote.

Krim je posljednje veliko uporište protivnika postJanukovičevog političkog poretka u Kijevu i ukrajinski novi čelnici strahuju od znakova separatizma. Na prosvjedu u srijedu Tatari su uzvikivali "Ukrajina, Ukrajina!", a suprotna strana uzvraćala "Krim je ruski!". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene