Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Alyokhina i Tolokonnikova bile su među pet članica ženske grupe Pussy Riot koja je u veljači 2012. u moskovskoj katedrali izvela performans protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina.


Dvije članice grupe Pussy Riot, Maria Alyokhina i Nadezhda Tolokonnikova tuže rusku vladu jer su zbog protesta katedrali strpane u zatvor čime su im, tvrde, prekršena osnovna ljudska prava.

Kazale su kako su bile progonjene i mučene. Stoga su na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu od Rusije zatražile odštetu. Svaka traži 120 tisuća eura (oko milijun kuna) te još 10 tisuća eura za sudske troškove, piše BBC.

Otac od Tolokonnikove, Andrey, kazao je za ruske novine Moskovski Komsomolets da je riječ o dobrim djevojkama te da su trebale tražiti odštetu od 250 milijuna a ne tisuća eura.

Vezani članci Povratak ruskih diplomata iz Sjeverne Koreje Ruski diplomati Sjevernu Koreju morali napustiti na vlastiti pogon: "Putnički prijevoz je zaustavljen, bio je to dug i težak put kući" Konferencija za medije ruskog predsjednika Putina - 3 Putin naredio masovno cijepljenje cijele populacije u Rusiji protiv koronavirusa

VIDEO Članice Pussy Riota, napadnute!

Alyokhina i Tolokonnikova bile su među pet članica ženske grupe Pussy Riot koja je u veljači 2012. u moskovskoj katedrali izvela performans protiv predsjednika Vladimira Putina. Djevojke su pjevale 'Sveta majko, dragi bože, otjeraj Putina'.

Alyokhina i Tolokonnikova osuđene su na dvije godine zatvora zbog huliganizma, a iza rešetaka su provele 21 mjesec. Tvrdile su da su im prekršena ljudska prava; slobodno izražavanje, sigurnost, sloboda i pravo na pošteno suđenje.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook