Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatočili ih i mučili

Pussy Riot tuže Rusiju i traže odštetu od dva milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Alyokhina i Tolokonnikova bile su među pet članica ženske grupe Pussy Riot koja je u veljači 2012. u moskovskoj katedrali izvela performans protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Dvije članice grupe Pussy Riot, Maria Alyokhina i Nadezhda Tolokonnikova tuže rusku vladu jer su zbog protesta katedrali strpane u zatvor čime su im, tvrde, prekršena osnovna ljudska prava.

Kazale su kako su bile progonjene i mučene. Stoga su na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu od Rusije zatražile odštetu. Svaka traži 120 tisuća eura (oko milijun kuna) te još 10 tisuća eura za sudske troškove, piše BBC.

Otac od Tolokonnikove, Andrey, kazao je za ruske novine Moskovski Komsomolets da je riječ o dobrim djevojkama te da su trebale tražiti odštetu od 250 milijuna a ne tisuća eura.

Pročitajte i ovo NATO-va vojna vježba Nepokolebljivi branitelj "Nepokolebljivi branitelj" Deseci tisuća vojnika uz rusku granicu, Moskva je bijesna: "NATO se sprema za mogući rat!" Vladimir Putin i Xi Jinping ciljaju jednu zemlju Američki obavještajci uvjereni: "Kina i Rusija planiraju novu invaziju. Ne vidimo zašto ne bi"

VIDEO Članice Pussy Riota, napadnute!

Alyokhina i Tolokonnikova bile su među pet članica ženske grupe Pussy Riot koja je u veljači 2012. u moskovskoj katedrali izvela performans protiv predsjednika Vladimira Putina. Djevojke su pjevale 'Sveta majko, dragi bože, otjeraj Putina'.

Alyokhina i Tolokonnikova osuđene su na dvije godine zatvora zbog huliganizma, a iza rešetaka su provele 21 mjesec. Tvrdile su da su im prekršena ljudska prava; slobodno izražavanje, sigurnost, sloboda i pravo na pošteno suđenje.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene