Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Trebaju ispunIti uvjete za ulazak u EU'

Pusić: RH podupire Srbiju koja se mora distancirati od rehabilitacije Mihailovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica Pusić je prije početka sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a sudjelovala na neformalnom radnom doručku Prijatelja Srbije, na kojem se okupilo 20-tak ministara vanjskih poslova zemalja članica.

Hrvatska podržava otvaranje pregovaračkih poglavlja sa Srbijom, a ona mora ispunjavati kriterije i uvjete i jasno se distancirati od pokušaja rehabilitacije nacističkih kolaboracionista, izjavila je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Marko Rakovac - 3 Potraga se širi Hrvatska ponudila pomoć u potrazi za malom Dankom: HGSS-ovac otkrio koji su ključni koraci Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili"

Ministrica Pusić je prije početka sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a sudjelovala na neformalnom radnom doručku Prijatelja Srbije, na kojem se okupilo 20-tak ministara vanjskih poslova zemalja članica.

Rehabilitacija Draže Mihailovića podijelila Srbiju, bura u regiji

Ministrica Pusić je ponovila da Hrvatska podržava Srbiju na njezinu putu prema Europskoj uniji, ali da je pritom ključno da se ispunjavaju uvjeti i kriteriji.

"Hrvatska je od početka podržavala put Srbije prema ispunjavanju kriterija za sve faze približavanja Europskoj uniji, uključujući u konačnici i članstvo. Međutim, naš je stav da je ključno da se uvjeti ispunjavaju", rekla je ministrica Pusić.

Pri tome je spomenula sporazum između Beograda i Prištine, koji je važno provoditi. U tom kontekstu jedna od ključnih stvari je omogućavanje Kosovu da sudjeluje u regionalnim asocijacijama te distanciranje od pokušaja rehabilitacije četničkog vođe Draže Mihailovića.

"Smatramo kako je bitno za odnose u regiji distancirati se od ovakvih pokušaja rehabilitacije nacističkih kolaboracionista kao što je bio Draža Mihailović. To kvari situaciju u Srbiji i dobro je da su se vodeći ljudi, premijer i ministar vanjskih poslova distancirali. To šalje vrlo lošu poruku regiji jer je antifašizam jedna od temeljnih europskih vrijednosti, temelja na kojima počiva Europa", rekla je.

"Nadamo se da će Srbija biti u mogućnosti udovoljiti potrebnim kriterijima, da će ove godine i stvarno početi pregovore o nekim poglavljima. Što se Hrvatske tiče, za nas su naročito važna poglavlja 23 i 24 - Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost", rekla je hrvatska ministrica.

Na sastanku Prijatelja Srbije sudjelovao je i srbijanski premijer Aleksandar Vučić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene