Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više od 50.000 Poljaka sprema se otputovati u Rim zrakoplovom, vlakom, autobusom i automobilom na beatifikaciju 'njihova' pape Ivana Pavla II., što je puno manji broj od očekivanog.


Na sahrani Karola Wojtyle u Rimu u travnju 2005., kojega su već tada u njegovoj domovini počeli štovati kao sveca, nazočilo je pola milijuna Poljaka.

Njegovo proglašenje blaženim u rekordnom vremenu od šest godina i mjesec dana izazvalo je veliko oduševljenje u Poljskoj, ali ne i odlazak velikog broja ljudi u Rim.

Vezani članci Slika nije dostupna Više od milijun vjernika na beatifikaciji Ivana Pavla II. Slika nije dostupna Poseban odnos Ivana Pavla II. i Hrvatske: Ostavio je dubok trag

>> 'Fidel Castro iskreno je simpatizirao Papu Ivana Pavla II.'

Marcih Szklarski, predsjednik turoperatora Orlanda, koji se specijalizirao za organiziranje hodočašća, smatra da su mediji odvraćali hodočasnike od putovanja predviđajući veliku gužvu i nagli porast cijena u Rimu. 'To je djelomično opravdano, budući da su rimski hotelijeri doista povisili cijene, što je mnoge odvratilo od putovanja', priznao je.

No Orlandova ponuda je ipak zanimljiva: za petodnevno putovanje u Rim treba izdvojiti oko 250 eura, što je pristupačno za prosječnog Poljaka.

Na beatifikaciju će predsjedničkim zrakoplovom poći poljski predsjednik Bronislaw Komorowski i dvojica njegovih prethodnika - Aleksander Kwasniewski, bivši komunist i Lech Walesa, povijesni vođa sindikata Solidarnosti.

'Kada je papa 1979. prvi put došao u Poljsku dočekao ga je velik broj ljudi. Oni su se tada prestali bojati režima. Solidarnost za svoje postojanje velikim dijelom može zahvaliti toj hrabrosti koja se crpila iz pontifikata Ivana Pavla II. Ne mogu zamisliti da ne budem ondje, na beatifikaciji', rekla je Ewa Zydorek iz čelništva Solidarnosti.

Poljski parlament je unajmio poseban zrakoplov za prijevoz zastupnika iz raznih političkih stranaka koji žele sudjelovati na svečanosti.

No u njemu neće biti i zastupnici konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslawa Kaczynskog koja bojkotira domaće institucije. Oni su unajmili vlak kojim će u Rim poći 250 članova i simpatizera te oporbene stranke. 'No u Rimu ćemo svi biti na okupu, u istom sektoru', na Trgu svetoga Petra, rekao je glasnogovornik PiS-a Adam Hofman.