Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rumunjska je potvrdila pojavu ptičje gripe na peradarskoj farmi u blizini granice s Ukrajinom i uvela 20 kilometara široku zonu nadzora oko farme, rekla je Europska komisija u utorak.


Pojava virusa H5N1 u Letei blizu granice s Ukrajinom prva je u Europi nakon godinu dana kada je virus nađen u divljoj patki u Njemačkoj.

Vezani članci Punkt za cijepljenje protiv gripe u Zagrebu Svake godine imali smo na tisuće slučajeva zaraze, ove godine - niti jedan! Stručnjaci objasnili što se dogodilo Slika nije dostupna Virus ptičje gripe ponovno se proširio

'Rumunjski nacionalni laboratorij jučer je potvrdio da je pojava bolesti uzrokovana visoko patogenim sojem virusa H5N1 ptičje gripe', ističe se u izjavi Europske komisije.

'Kako bi se ograničilo širenje virusa rumunjske su vlasti odmah provele potrebne mjere nadzora određene zakonima EU-a', dodaje se u izjavi.

Sva perad na farmi će biti uništena, oko farme će biti postavljena šest kilometara široka zaštitna zona kao 20 kilometara široka nadzorna zona "visokog rizika" sa strogim nadzorom kretanja. (Hina)