Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rumunjska je potvrdila pojavu ptičje gripe na peradarskoj farmi u blizini granice s Ukrajinom i uvela 20 kilometara široku zonu nadzora oko farme, rekla je Europska komisija u utorak.


Pojava virusa H5N1 u Letei blizu granice s Ukrajinom prva je u Europi nakon godinu dana kada je virus nađen u divljoj patki u Njemačkoj.

Vezani članci Gripa, Ilustracija Ipak nije nestala: U Splitu zabilježena prva dva slučaja gripe Incident u emisiji Incident u emisiji uživo: Gola utrčala u studio i bacila kamen na voditeljicu

'Rumunjski nacionalni laboratorij jučer je potvrdio da je pojava bolesti uzrokovana visoko patogenim sojem virusa H5N1 ptičje gripe', ističe se u izjavi Europske komisije.

'Kako bi se ograničilo širenje virusa rumunjske su vlasti odmah provele potrebne mjere nadzora određene zakonima EU-a', dodaje se u izjavi.

Sva perad na farmi će biti uništena, oko farme će biti postavljena šest kilometara široka zaštitna zona kao 20 kilometara široka nadzorna zona "visokog rizika" sa strogim nadzorom kretanja. (Hina)