Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prvooptuženi Devetak zanijekao svoju ulogu u Lovasu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvooptuženi u suđenju za zločine počinjene 1991. godine u Lovasu pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu Ljuban Devetak u svojoj je obrani tvrdio da nije kriv za te zločine te da su sva svjedočenja koja ga terete 'izmišljotine i laži'.

'Izražavam sućut obiteljima žrtava', kazao je Devetak obraćajući se članovima obitelji žrtava koji u sudnici prate suđenje, potom je ustvrdio kako nije kriv za ratne zločine u Lovasu i da ga je sve što se 1991. godine tamo događalo 'vrlo potreslo'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Olakotne okolnosti Nevjerojatne presude: Bizarni razlozi zbog kojih pedofili, silovatelji i ubojice ranije izlaze iz zatvora u Hrvatskoj Privođenje Tina Šunjerge (Foto: Arhiva/Dusko Jaramaz/) nezamislivi pokolji Najveći zločini koji su šokirali Hrvatsku: Najgrozomornija ubojstva lede krv u žilama

'Nikome nisam htio učiniti zlo jer smo bili dobri susjedi, a u Lovasu sam namjeravao provesti dane mirovine', tvrdi 61-godišnji Devetak kojega optužnica tereti da je u Lovasu 1991. godine imao 'ključnu poziciju neformalnog, ali de facto stvarnog civilnog zapovjednika sela i formalnog direktora Zemljoradničke zadruge s gotovo neograničenim ovlastima', te da je odgovoran za ubojstva, pljačku i maltretiranje civila u Lovasu u listopadu i studenome te godine, kada je ubijeno 70 Hrvata.

'Izmišljotinama i lažima' Devetak je nazvao svjedočenja brojnih svjedoka o tome da je upravo on naređivao zatvaranje civila u podrum Zemljoradničke zadruge, ubojstva i odvođenje oko 50 hrvatskih civila u minsko polje 18. listopada 1991., kada ih je poginulo 20, a 12 ih je teže ili lakše ozlijeđeno.

Njega su kao odgovornog za zločine označila i dvojica suoptuženih, nekadašnji pripadnici paravojne postrojbe 'Dušan Silni' Aleksandar Nikolaidis i Petronije Stevanović, koji su svoju obranu iznijeli na početku suđenja prošloga tjedna.

Prvooptuženi Devetak nijekao je i to da je bio zapovjednik lokalnih vlasti u Lovasu nakon osvajanja sela 10. listopada 1991., ali je s druge strane potvrdio da je u nekoliko navrata bio u društvu Mirka Jovića, predsjednika Srpske narodne obnove koja je u Novoj Pazovi i osnovala postrojbu 'Dušan Silni', u čemu je - prema optužnici - i sam Devetak sudjelovao.

Za ratne zločine u Lovasu, osim Devetka, optuženi su pripadnici tadašnje lokalne vlasti u Lovasu Milan Devčić, Milan Radojčić i Željko Krnjajić, pripadnici bivše JNA Miodrag Dimitrijević, Darko Perić, Radovan Vlajković i Radisav Josipović, te pripadnici postrojbe 'Dušan Silni' Petronije Stojanović, Jovan Dimitrijević, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Zoran Kosijer i Aleksandar Nikolaidis.

Suđenje se nastavlja u utorak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene