Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Europolu kažu kako očekuju rast 'ozljeda i smrti' kojima će uzrok biti online napad i to preko opreme koja nije dovoljno sigurna.


Iz Europola je stiglo upozorenje kako bi se države trebale pripremiti za novu, ali sve ozbiljniju prijetnju s interneta - 'online ubojstva'.

Naime, cyber kriminalci itekako koriste internet kako bi se obračunali sa svojim žrtvama. U Europolu kažu kako očekuju rast 'ozljeda i smrti' kojima će uzrok biti online napad i to preko opreme koja nije dovoljno sigurna, poše Independent.

Već sada je većina toga oko nas kompjuterizirana, a razvoj tehnologije ide u smjeru pametnih domova, automobila pa i gradova. No, policija upozorava kako bi propusti u sigurnosnom sustavu mogli dovesti do povećanog broja hakerskih napada s ciljem da zarade novac ili da napadnu neprijatelje i suparnike.

Ovakva Europolova procjena nove prijetnje koja stiže s interneta potkrijepljena je izvješćem američke tvrtke IID koja je predvidjela da će se prvo ubojstvo 'preko hakiranog uređaja spojenog na internet' dogoditi do kraja ove godine!

U akciji Europola protiv organiziranog kriminala uhićeno više od 1000

Vezani članci Slika nije dostupna Cyber kriminal: Pljačkaši banaka oružje su zamijenili tipkovnicama! Slika nije dostupna MMF meta sofisticiranog računalnog napada

Za sada nema dokaza je bilo takvih pokušaja, no hakeri su pronašli bezbroj propusta u sigurnosti kompjuterskih sustava.

Primjerice, bivši američki potpredsjednik Dick Cheney, koji već duže vrijeme ima srčanih problema, otkrio je prošle godine kako se boji da bi mu netko preko bežičnog defibrilatora kojeg koristi mogao pokušati izazvati srčani udar. Stoga ga je prestao koristiti.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook