Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ako Hillary Clinton sutra postane predsjednica SAD-a, Amerika će hitno morati riješiti novu 'glavobolju' : kako oslovljavati bivšeg predsjednika Billa Clintona.


Radi se o dvostrukoj povijesnoj novini. Nijedan muškarac nije ušao u Bijelu kuću kao suprug predsjednice i nikada bivši predsjednik nije bio oženjen predsjednicom.

Vezani članci Slika nije dostupna Prebrojavanje glasova još traje: Pogledajte pregled podjele biračkih i elektorskih glasova na jednom mjestu Slika nije dostupna Obama: "Mi smo svi dio istog tima"

"Prvi gospodin" titula je koja bi se mogla nametnuti u neslužbenom obliku, procjenjuju stručnjaci, dodajući da "prvi suprug" ili "prvi muškarac" ne zvuče primjereno.

Prvi gospodin?

Neki već govore da Clintonu titula "prvog gospodina" nikako ne bi pristajala, podsjećajući na njegove afere sa ženama i nimalo džentlmensko ponašanje.

"U SAD-u imamo šest guvernerki i njihovi supruzi neslužbeno nose titule prvog gospodina", kazala je Lisa Grotts, stručnjakinja za protokol.

No cijela je stvar složenija jer se radi o Clintonima. Bill Clinton (70) bio je predsjednik od 1993. do 2001., a ako ste jednom bili na čelu države titulu predsjednika imate doživotno, kazala je povjesničarka Allida Black.

"Zadržat će tu titulu. Prema protokolu, bit će predsjednica Clinton i bivši predsjednik Clinton", tvrdi ta povjesničarka. Podsjeća i na slučaj obitelji Bush, tj. na Georgea W. Busha (43. predsjednika) i njegova oca Georgea, 41. predsjednika.

Problemi s oslovljavanjem

"Imali smo predsjednika Busha i bivšeg predsjednika Busha. Kada su bili zajedno tako smo ih oslovljavali", kazala je Black.

"Da je Hillary udana za nekoga tko nije bio predsjednik, bio bi prvi gospodin. Ali Bill Clinton je bivši predsjednik i ne može ga se nazivati 'prvi gospodin' jer je to niža titula od predsjedničke", objasnila je povjesničarka.

Lisa Grotts smatra da će Bill Clinton iz poštovanja prema supruzi zajedno s njom pronaći rješenje.

No jedna je stvar potpuno jasna: Bill Clinton, još uvijek vrlo aktivan i mjesecima angažiran u kampanji svoje supruge, ne može raditi niti primati plaću ako se vrati u Bijelu kuću.

"To je protuzakonito", kazala je Black. No predsjednica Clinton mogla bi mu povjeriti neku neslužbenu, neplaćenu misiju, kao što je Bill to učinio za Hillary tijekom svog prvog mandata. Radila je tada na reformi zdravstvenog osiguranja koja se pokazala neuspješnom.

Američke prve dame imaju svoje osoblje u Bijeloj kući i šefa kabineta i po ustaljenom običaju bave se stvarima do kojih im je stalo, ali ne izazivaju polemike.

Laura Bush je bila posvećena pitanju obrazovanja, dok se Michelle Obama fokusirala na vrtlarenje, borbu protiv pretilosti i zaštitu veterana.

A politični Bill Clinton kao povrtlar? Teško zamislivo. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju