Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prvi razgovori Turske i Iraka završeni pozitivno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tursko-irački razgovori u Ankari dali su 'pozitivne rezultate' i nastavljaju se, kazao je dužnosnik iračkog ministarstva obrane. Turska vojska, koja želi spriječiti napade pobunjeničke skupine Kurda, ojačala je svoje vojne postrojbe na granici dviju zemalja.

'Vode se vrlo važni razgovori. Rezultati su pozitivni. Sve se odvija kako je i predviđeno', rekao je glasnogovornik iračkog ministarstva obrane Muhammed Askeri.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Iz minute u minutu Hoće li ovako izgledati Plenkovićeva većina? Oglasio se član Domovinskog pokreta: "Znate koja je naša polazišna osnova" Parlamentarni izbori 2024. Pratite iz minute u minutu Dabro potvrdio: "Našli smo se i dogovarali većinu bez SDSS-a", Milić obznanio kad bi se mogli znati obrisi konačnog dogovora

Razgovori se nastavljaju poslije podne u turskome ministarstvu vanjskih poslova, javlja agencija France presse.

Turska strana nije željela davati nikakve izjave još od četvrtka kada je, kako prenosi tisak, priredila vrlo hladan doček
izaslanstvu iz Bagdada kojemu zamjera jer ne sprečava oružane napade nekih 3000 boraca Radničke stranke Kurdistana, koji imaju uporišta na sjeveru Iraka.

Turska vlada je pod pritiskom domaće javnosti koja od nje traži akciju jer su borci PKKu mjesec dana  ubili oko 40 turskih vojnika. I dok se u Ankari razgovaralo kako bi se spriječila jednostrana vojna akcija turske vojske, agencija Reuters javlja iz Habura da su turski helikopteri nastavili dovoziti nove vojnike na granicu.

Državna agencija Anatolija javila je da su helikopteri Cobra i
borbeni zrakoplovi tukli baze otkrivene izviđačkim letovima uz granicu unutar Turske.

'Prebacujemo još vojnika iz drugih pokrajina u pokrajinu Sirnak', kazao je za Reuters vojni izvor koji je odbio biti imenovan.

Druga po veličini vojska u NATO savezu, Turska je nagomilala do 100,000 svojih vojnika i mnogo vojne tehnike u planinskom području, a za vojni upad u prostor druge dražve dobila je i odobrenje svog parlamenta.

Iračani i Amerikanci žele izbjeći novu eskalaciju u Iraku, izloženom sektaškom nasilju i ratu od 2003., a Ankara od njih traži da zatvore uporišta PKK-a i skeptična je da će Bagdad u tome uspjeti, jer je sjever Iraka nastanjen Kurdima s pokrajinskom vladom na koju središnja vlada u Bagdadu ima slab utjecaj.

Irački ministar obrane general Abdel Qader Jassim kazao je da je njegovo izaslanstvo stiglo u Ankaru s konkretnim prijedlozima. 

'Za Iračane ti su prijedlozi možda konkretni i jaki no za nas su možda slabi jer se naše perspektive razlikuju, stoga sada imamo unutarnje konzultacije', rekao je neimenovani turski dužnosnik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene