Žena s nikabom, arhivska fotografija (Foto: Getty)
Žena s nikabom, arhivska fotografija (Foto: Getty)

Dvadesetosmogodišnja žena postala je prva osoba u Danskoj kažnjena zbog nošenja pokrivala za lice u javnosti, nakon što je zabrana u srijedu stupila na snagu.


Policajci su je primjetili kada se posvađala s drugom ženom u trgovačkom centru na sjeveru Kopenhagena i kaznili je pošto je odbila skinuti nikab, prenosi u subotu BBC.

Vezani članci Scandinavian Airlines (Foto: AFP) Scandinavian Airlines otkazao 709 letova zbog štrajka pilota: Pregovori traju, prizemljeno oko 380.000 putnika U nesreći na mostu poginulo je šestero ljudi (Foto: AFP) - 1 U željezničkoj nesreći u Danskoj šestero mrtvih, 16 ozlijeđenih: Dijelovi vlaka zbog vjetra udarili u drugi

Novi danski zakon izazvao je prosvjede i kritike nevladinih udruga.

U njemu se izrijekom ne navode burke i nikabi, ali se kaže da će se "kazniti svatko tko u javnosti nosi pokrivala za lice".

Policajci su pregledali snimke s nadzornih kamera kako bi utvrdili je li joj druga žena namjerno skinula veo i utvrdili da je vjerojatno pao slučajno.

Obje su žene kažnjene zbog remećenja javnog reda i mira, a jedna i za kršenje zakona o zabrani nošenja pokrivala za lice, kažu u policiji. Posljednja mora platiti kazu od 155 dolara.

Neke muslimanske rekle su da neće poštivati zakon koji za višestruke prijestupnice predviđa kaznu od 1500 dolara.

Organizacije za ljudska prava nazvale su zakon "diskriminatornim" i posljednjim u sklopu "štetnog trenda".

Europski sud za ljudska prava podržao je prošle godine sličnu zabranu u Belgiji, ocijenivši da je sklad zajednice važniji od individualnog prava na slobodno izražavanje vjere.

Potpuna ili djelomična zabrana nošenja pokrivala za lice na snazi je u Francuskoj, Austriji, Bugarskoj i njemačkoj saveznoj državi Bavarskoj. (Hina)