Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prva službena isprika zastupnika zbog porobljavanja crnaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici u američkom parlamentu u utorak su se u ime savezne vlade prvi put službeno ispričali zbog "velike nepravde, okrutnosti, grubosti i neljudskog ponašanja" u porobljavanju i rasnoj segregaciji američkih crnaca.

U dokumentu koji je donio Zastupnički dom "nudi se isprika američkim crncima u ime naroda Sjedinjenih Država zbog zla koje im je naneseno" prema segregacijskim zakonima poznatim pod imenom "zakoni Jima Crowa" i "zbog njihovih predaka koji su živjeli u ropstvu".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bježala devet mjeseci Dvije godine zatvora zbog ubojstva hrčka Slika nije dostupna Osuđen je na smrt 1994. Pogubljen lijekom za eutanaziju životinja

Parlamentarni zastupnici usto ističu da će se zauzeti da se isprave "trajne posljedice" ropstva i segregacije.

Ropstvo je u SAD-u službeno ukinuto tek 1865. 

Bivši predsjednik Bill Clinton izrazio je svoje "žaljenje" zbog uloge SAD-a u trgovini crnim robljem, a sadašnji predsjednik George W. Bush je ropstvo nazvao "jednim od najtežih zločina u povijesti", ali sve dosad nije bilo službene američke isprike.

Zakoni Jima Crowa službeno su poništeni 1964. donošenjem zakona o građanskim pravima (Civil Rights Act) koji zabranjuje bilo kakvu diskriminaciju na javnim mjestima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene