Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako izgleda prva dama Irana gotovo da se ne zna. Pred kamere je stala u Rimu, a prvi je put supruga Mahmuda Ahmadinedžada i javno progovorila.


Ovo je jedna od najtajnovitijih prvih dama na svijetu. Suprugu iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada rijetko se može vidjeti, a još rjeđe čuti. Prvi i jedini put pred kamerama se pojavila prije četiri godine i otada je nema u javnosti. Sada je u Rimu sudjelovala na forumu prvih dama u sklopu svjetskog samita o hrani. Azam Al Sadat Farahi nije se popela za govornicu, ali imala je nešto za reći iz klupe, no toliko prigušenim glasom da su i prevoditelji imali problem s razumijevanjem.

Vezani članci Francuski institut u Teheranu Oštra reakcija na spornu naslovnicu satiričnog tjednika: Iran zatvorio francuski institut u Teheranu Ilustracija Nova kotroverzna naslovnica satiričnog tjednika: "Nećemo dopustiti francuskoj vladi da prijeđe granicu"

>> Prva dama: Bila sam na Veneri s izvanzemaljcima

Ništa se ne zna o njoj

Transkript njezinog govora stigao je iz iranskog veleposlanstva. Pozvala je prve dame da se ženama omoguće osnovna prava kao što je pravo na hranu, odjeću i dom. Govor je završila pozivom na pomoć pojasu Gaze. Mnogo glasnija od nje bila je supruga egipatskog predsjednika, zemlje s kojom je Iran prekinuo diplomatske odnose prije 30 godina. 'Glas žena, njihove želje i htijenja moraju se čuti. Mora ih se podržati i ohrabriti u njihovim borbama. Naš je cilj poduzeti uspješnu zajedničku akciju i poslati snažnu i jedinstvenu poruku šefovima država i vlada na svjetskom summitu o hrani', rekla je prva egipatska dama Suzanne Mubarak.

O iranskoj prvoj dami ne zna se gotovo ništa. Tvrdolinijaši u Iranu žele da tamošnje žene i dalje šute i ostaju kod kuće. Ipak, 60 posto visokoobrazovanih su žene. Samo je pitanje vremena kada će zatražiti ono što pripada svim ljudima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju