Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako je u Kongresu veliki broj crnaca, muškaraca i žena, Love je prva crna republikanka koja ulazi u Predstvanički dom. Podrijetlom je s Haitija i mormonka je.


Mia Love ušla pobjedom na izborima u utorak u povijest kao prva crna republikanska kongresnica u Predstavničkom domu američkog Kongresa.

Vezani članci Donald Trump Donald Trump ponovno nominiran za republikanskog kandidata na predsjedničkim izborima Slika nije dostupna Republikanci će zadržati kontrolu nad Zastupničkim domom

Bivša članica gradskog vijeća i gradonačelnica Saratoga Springsa u državi Utahu osvojila je 50,4 posto glasova u četvrtom okrugu te savezne američke države i potukla Douga Owensa, sina bivšeg kongresmena.

Iako je u Kongresu veliki broj crnaca, muškaraca i žena, Love je prva crna republikanka koja ulazi u Predstvanički dom. Podrijetlom je s Haitija i mormonka je, a 2012. joj je mjesto u Predstavničkom domu izmaklo joj za manje od 800 biračkih glasova.

'Upoznajte izabranu predstavnicu Miu Love. Puno ćete je viđati', jedan je od naslova na internetskoj stranici Washington Posta koji ukazuje na to da će je stranka iskoristiti u borbi protiv tvrdnji da su njezini članovi većinom bogatiji bijelci.

Suživot s republikancima

Ranije je objavljeno kako su birači američke savezne države Južne Karoline u utorak u Senat poslali prvoga crnog senatora izabranog na jugu Sjedinjenih Država nakon Američkog građanskog rata. Tim Scott, 49-godišnji republikanac odnio je povijesnu pobjedu u državi iz koje je 1861. krenuo Američki građanski rat. Scott je već obavljao senatorsku dužnost od siječnja 2013. nakon ostavke svojeg prethodnika, no ovaj su ga put izravno izabrali stanovnici Južne Karoline. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook