Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oružane snage Bosne i Hercegovine u kolovozu će uputiti u Irak svoju prvu borbenu postrojbu od 49 vojnika, koja će se pridružiti koalicijskim snagama predvođenim Amerikancima, potvrdio je načelnik Glavnog stožera OS BiH general Sifet Podžić.


"Postrojba se već tri mjeseca nalazi na obuci u Banjoj Luci, a po upućivanju u misiju prvih sedam dana provest će na pripremama u Kuvajtu", kazao je Podžić u izjavi koju je u četvrtak prenio "Dnevni avaz".

Vezani članci Provjed u povodu četvrte godišnjice smrti Dženana Memića Oslobodili dvojicu optuženih za smrt Dženana Memića, njegova sestra prozvala tužiteljicu: "Mora biti uhićena" Bugojno Plenkovićeva izaslanica: Bugojno je po stradanju za Hrvate u BiH Vukovar

General Podžić je ovog tjedna boravio u Iraku na čelu izaslanstva OS i Ministarstva obrane BiH, a tijekom razgovora vođenih u Bagdadu sa zapovjednikom američkih snaga generalom Davidom Petraeusom dogovorene su pojedinosti oko rasporeda i zadaća koje će obavljati vojnici iz BiH tijekom misije u toj zemlji.

Vojnici iz BiH trebaju preuzeti poslove osiguranja baze "Echo", gdje je od ranije smještena postrojba pirotehničara iz BiH.

Oružane snage BiH u Irak su poslale već sedam rotacija pirotehničara koji uništavaju prikupljena neeksplodirana sredstva. Nitko od pripadnika OS BiH koji su do sada bili angažirani Iraku nije nastradao.