Borbeni avion F-35 (Foto: AFP)
Borbeni avion F-35 (Foto: AFP) Foto: Afp

Američka vojska je u četvrtak prvi puta upotrijebila svoj novi "nevidljivi" zrakoplov F-35 u borbi, rekao je u četvrtak jedan američki dužnosnik.


Najmanje jedan od tih novih američkih zrakoplova, dragulja tehnologije koji izmiču nadzoru najnaprednijih radara, poletio je s amfibijskog broda USS Essex i bombardirao talibanske mete u afganistanskoj pokrajini Kandahar, precizirao je neimenovani dužnosnik.

Vezani članci Kim Jong Un i Donald Trump (Foto: AFP) Južnokorejski predsjednik: Sjeverna Koreja ostaje otvorena za dijalog s SAD-om General Hosein Salami Zapovjednik Čuvara revolucije: ''Iran nije namjeravao ubiti američke vojnike u Iraku. Cilj je bilo materijalno uništenje''

"Napad je uspio", dodao je.

To je bio zrakoplov F-35B američke vojne mornarice, koji ima kratku uzletnu putanju i okomito se spušta.

Izrael je objavio u svibnju da je prva zemlja koja je koristila F-35 u borbi.

Lansiran početkom 90-ih godina, F-35 je najskuplji iz programa naoružanja u američkoj vojnoj povijesti i stoji oko 400 milijardi dolara. Pentagonu je cilj sljedećih desetljeća proizvesti oko 2.500 tih zrakoplova.

Ukupno bi ti zrakoplovi F-35 do 2070. godine stajali 150 milijardi dolara.

Pobornici zrakoplova hvale njegovu "nevidljivu" tehnologiju koja mu omogućuje izbjegavanje radara, njihovu nadzvučnu brzinu, agilnost i razne kolektore koji pilotu omogućuju pristup brojnim informacijama.

Kašnjenja i probijanje proračuna su obilježili razvoj tog zrakoplova.

U lipnju 2014. cijela flota američkih F-35 nije letjela jer su američke vlasti odlučile zaključiti istragu o uzrocima neobjašnjivog požara na jednom od njih.

Prošle godine pedesetak F-35A također se nije micala iz zračne baze Luke u Arizoni zbog problema kisika. (Hina)