Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nejednakost spolova

Prva afganistanska pilotkinja zatražila azil u SAD-u zbog prijetnji u svojoj zemlji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije tri godine Afganistanka Niloofar Rahmani postala je prva žena u toj zemlji koja je postala vojna pilotkinja. U međuvremenu, taj joj je status svakodnevni život u Afganistanu, u kojem je ravnopravnost spolova gotovo nepoznanica, učinio gotovo nemogućim.

Niloofar Rahmani je i službeno zatražila azil u SAD-u zbog opetovanih prijetnji sa svih strana u Afganistanu, zbog činjenice da je vojna pilotkinja. Prijete joj talibani, a vlast osuđuje njezin karijerni izbor. Rahmani, koja ima čin kapetanice u afganistanskom ratnom zrakoplovstvu, više se ne osjeća sigurnom u vlastitoj zemlji, rekla je njezina odvjetnica Kimberly Motley za CNN.

Pročitajte i ovo Pakt o migracijama i azilu - 4 Na potezu Vijeće EU-a Europski parlament izglasao pakt o migracijama i azilu, nije prošlo bez incidenata Slika nije dostupna Hrabrost joj je srednje ime Živi svoj san: Prkosi prijetnjama smrću kako bi bila na nebu

"Da se vrati u Afganistan, bila bi u strahu za vlastitu sigurnost", ističe Motley.

Rahmani (25) je 2013. postala prva pilotkinja u Afganistanu, ispunivši tako životni san njezinog oca. "Oduvijek sam željela biti pilotkinja. To je bio i san mog oca", kaže Rahmani.

Ona je postala pilotkinja s ciljem da na taj način oda počast ocu, ali i da pošalje poruku svijetu da djevojke u Afganistanu mogu raditi iste poslove kao i muškarci.

Rahmani dosad ima 1000 sati leta i svoje vrijeme i život je, otkako je postala pilotkinja, posvetila borbi protiv Talibana.

Njezina odvjetnica tvrdi da je ona postala uzor ženama, imigrantima i muslimanima diljem svijeta. Ipak, što je više postajala uzor drugima, to je istovremeno bila i sve veća meta kritika afganistanskih vlasti i vojnih dužnosnika u toj zemlji.

General Mohammad Radmanish reagirao je na traženje azila koji je Rahmani predala SAD-u i zatražio da ga se odbije jer je "lagala da joj se prijeti, samo zato da dobije azil".

Osim osobnih prijetnji koje je dobila, prijeti se i njezinoj obitelji, i to smrću pa su već nekoliko puta promijenili adresu stanovanja. U posljednjih godinu dana, Rahmani prolazi obuku diljem zračnih baza na jugu SAD-a.

"U Afganistanu je rat, nasilje i diskriminacija protiv žena", poručuje Rahmani.

Na njezin zahtjev za azilom u SAD-u, još nije dobila odgovor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene