Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Avantura u Rijeci

Proveli smo nekoliko dana sa specijalcima, pogledajte što smo sve zabilježili

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naša je riječka ekipa jedna od rijetkih novinarskih ekipa koja je provela nekoliko radnih dana sa specijalcima iz Rijeke i s njima prošla dio svakodnevnih treninga i obuke.

Istrenirani su za rad u najgorim vremenskim uvjetima, u planinama, urbanim sredinama, na vodi i pod vodom. Nakon dojave o incidentu u kojem treba njihova pomoć - specijalci kreću na intervenciju. S njima je uvijek - pregovarač.

Pročitajte i ovo Krvoproliće u Rijeci - 2 "Poznate su neke priče" Riječke Škurinje u šoku nakon strašnog krvoprolića: "Jedna osoba koju smatraš kao dijete. Ne mogu..." Ilustracija Snimile kamere Odvjetnik divljački napao kolegicu, unosio joj se u lice i zaprijetio: "'Oćeš da ti opalim šamar? Kad izađeš sa suda..."

'Nama je prije svega ljudski i profesionalno u interesu da šteta bude što manja, da taj čovjek koji je u nekom problemu da se zbilja riješi mirnim putem', rekao je Tihomir Šljivić, policijski pregovarač.

Probrani policajci spremni su za sve situacije. Lako se snalaze u kraškim jamama i špiljama. 'Pred nama je puno zahtjevnih speleo objekata koje moramo odraditi sa mogućim ostacima ljudskih kostiju iz drugog svjetskog rata', rekao je Dražen Knežević, instruktor planinskih specijalnosti.

>> Jedva došli do 3 stanovnika odbačenog zaseoka, pomogla im granična policija

Jednako su snalažljivi i pod vodom gdje se u posljednje vrijeme često susreću s minama. 'Stalno ronimo. Tako zimi imamo suha odijela, kao što vidite, nekad bude zima, ali da se sve izdržati', rekao je Tomislav Jurica, ronilac-pirotehničar.

Zimske sportove treniraju po lijepom vremenu, ali i za nevremena kako bi bili spremni za najzahtjevnije situacije na planinama i skijalištima. 'Reakcije ljudi su pozitivne zato jer vide zastupljenost policije na skijalištu što je u svakom slučaju pozitivno', rekao je Vlaho Lučić. Specijalce se rijetko sreće na ulicama gradova.

'Nismo baš vidljivi oku javnosti, a ako se već i pojavljujemo, pojavljujemo se sigurno s razlogom. Zadaća nam je da se pojavimo brzo, a još brže da se mičemo', rekao je Marinko Marjanović, zapovjednik SJP Rijeka. Pod morem i zemljom, u šumi ili na skijanju -specijalce možete sresti na svim terenima diljem države. Glavni im je zadatak pomoći ljudima u nevolji za što su osposobljeni.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene