Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oprez zbog Sjeverne Koreje

UŽIVO Yokohama greškom objavila da je Sjeverna Koreja ispalila raketu

Japanski grad Yokohama pogreškom je objavio na Twitteru da je Sjeverna Koreja ispalila raketu, za što se odmah ispričao.

U poruci koja se pojavila ujutro na službenom računu grada Yokohame na Twitteru piše: 'Ispaljivanje rakete: ovdje grad Yokohama. Kako navodi xx, u xx sati i xx minuta (znači maloprije), iz Sjeverne Koreje je ispaljena raketa. Molimo vas da pratite informacije putem radija i televizije.'

Pročitajte i ovo Sjevernokorejske vježbe gađanja super velikim raketnim bacačima - 4 super veliki bacači FOTO Stalno prijete, a sada su testirali ratne sposobnosti: "Imamo razorno oružje" Kim Jong Un U pratnji kćeri VIDEO Kim Jong Un po prvi puta se provozao u automobilu koji mu je poklonio Vladimir Putin

'Zatvitali' ispaljivanje sjevernokorejske rakete, pa se ispričali

Prije nego je tweet, pripremljen unaprijed i objavljen slučajno, izbrisan, za njim je uslijedio drugi s kratkom isprikom: 'Netočna informacija: upravo smo pogreškom poslali informaciju o ispaljivanju rakete. Objavljujemo ispravak. Molimo da uvažite našu ispriku'. Na ovu drugu poruku bilo je gotovo 3.000 komentara, uglavnom podrugljivih.

Račun Twitter@yokohama_saigai grada Yokohame služi uglavnom za upozoravanje stanovnika na opasnost,primjerice na potres, tajfun ili cunami. U utorak ga je pratilo više od 40.000 osoba. To nije puno s obzirom da grad ima 3,69 milijuna stanovnika, najviše poslije Tokija, ali je dovoljno da izazove velik domino efekt na internetu i potakne kritike gradske vlasti.

Japan u stanju pripravnosti

Japan je u stanju pripravnosti ako bude potrebno presresti sjevernokorejski projektil, izjavio je japanski ministar obrane Itsunori Onodera. Japanske samoobrambene snage, što je službeni naziv japanske vojske, su zbog mogućnosti lansiranja rakete iz Sjeverne Koreje postavile proturaketne sustave Patriot u središtu i oko glavnog grada, a jedan sustav trebao bi biti postavljen i na otoku Okinawi.

'Pripravni smo, rasporedili smo naše raketne postrojbe i ostat ćemo spremni i budni', rekao je Onodera novinarima.

U središtu Tokija Patrioti, u Japanskom moru dva razarača

Osim sustava Patriot, japanska mornarica je u Japanskom moru postavila dva razarača s naprednim protuzrakoplovnim sustavima Aegis. Japanski ministar Shinzo Abe ponovio je da Vlada poduzima 'sve mjere kako bi zaštitila živote Japanaca i pobrinula se za njihovu sigurnost'.

Pjongjang je objavio prošlog tjedna da ne može zajamčiti sigurnost diplomatskih misija na svom teritoriju nakon 10. travnja. S vrlo malom bojevom glavom ta raketa može preletjeti i do 4.000 kilometara, te teoretski pogoditi otok Guam, na kojem je stacionirano oko 6.000 američkih vojnika, a koji je udaljen oko 3500 kilometara od sjevernokorejske obale.

>>'Dovoljna je jedna kriva procjena da se situacija otme kontroli!'

Sjevernokorejske vlasti su prošlog tjedna postavile dva projektila Musudan srednjeg dometa na pokretne lansere i premjestile ih na svoju istočnu obalu. Musudan ima teoretski domet od oko 3.000 kilometara i može pogoditi ciljeve u Južnoj Koreji i Japanu.

Washington i Seul podigli stupanj pripravnosti zbog prijetnji

Združeno zapovjedništvo američkih i južnokorejskih snaga podiglo je stupanj zajedničke pripravnosti s 3. na 2. stupanj koji označava "po život opasnu prijetnju", rekao je za južnokorejsku agenciju Yonhap jedan vojni dužnosnik koji je htio ostati anoniman.

Sljedeći, ujedno i najviši - 1. stupanj, znak je rata.

Ispaljivanje rakete može se dogoditi "u bilo kojem trenutku od sada", rekao je južnokorejski ministar vanjskih poslova Yun Byung-Se u parlamentu, upozorivši Pyongyang da će tim činom navući na sebe nove sankcije UN-a.

Zanemarivši upozorenja svog susjeda i savezničke Kine, sjevernokorejski režim je prošlog tjedna na svoju istočnu obalu postavio dvije rakete Musudan koje teoretski imaju domet od 4.000 km, što znači da mogu pogoditi Južnu Koreju, Japan i američki otok Guam, tvrdi Seul.

Južnokorejska vojna obavještajna služba upozorava da bi Sjever mogao ispaliti raketu oko 15. travnja, na 101. obljetnicu rođenja utemeljitelja Narodne Demokratske Republike Koreje Kim Il-Sunga, koji je umro 1994.

Sjeverna Koreja stoji iza informatičkog napada na Južnu

Analize pristupnog koda i ostalih kodova korištenih tijekom napada otkrile su da je izvor napada bio Opći ured za izviđanje Sjeverne Koreje, što je službeni naziv vojne obavještajne službe, objavila je Južnokorejska agencija za sigurnost interneta (KISA).

"Riječ je o informatičkom napadu koji je unaprijed pomno isplanirala Sjeverna Koreja", stoji u priopćenju glasnogovornika KISA-e. " Prikupili smo brojne dokaze koji ukazuju na to da je napad izveo Opći ured za izviđanje Sjeverne Koreje, koji ga je pripremao najmanje osam mjeseci".

Napad se dogodio 20. ožujka. Cilj su mu bili informatički sustavi televizijskih mreža KBS, MBC i YTN te banaka Shinhan i Nonghyu, koje je napad uspio "djelomično ili u potpunosti paralizirati", stoji u priopćenju KISA-e. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene