Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Visoki dužnosnici UN-a i EU-a napustili su danas Afganistan, nakon što ih je vlada u Kabulu protjerala zbog navodnih razgovora i isplaćivanja gotovine talibanima.


Izgon je uzrokovao diplomatski spor između afganistanske vlade i tih dviju organizacija koje strahuju da bi gubitak tako iskusnih djelatnika mogao omesti multimilijunske razvojne projekte.

Vezani članci Zračni napad na Gazu UN zabrinut zbog sukoba na Bliskom istoku: ''Taj bezumni ciklus prolijevanja krvi, terora i uništavanja mora odmah prestati'' Hrvatska vojska - 2 Nove tenzije na relaciji Zagreb - Beograd: "Njih smeta sve, oni i dalje drže svoju javnost u nekoj polutenziji. Albanska većina na Kosovu priznata je od skoro cijelog EU-a"

Glasnogovornik UN-a Aleem Siddique izjavio je da je član njihova osoblja danas ujutro odletio redovnom linijom u Pakistan.

I dok UN i EU nisu službeno objavili identitet prognanih dužnosnika, u Kabulu je već "javna stvar" da se radi o Michaelu Sempleu i Mervinu Pattersonu, koji su živjeli i radili u Afganistanu više od deset godina, čak i tijekom talibanskog režima koji je svrgnut u američkoj invaziji 2001.

Semple je Britanac, a Patterson Irac.

Afganistanska vlada proglasila ih je za personae non gratae,
optužujući ih da su se prošloga tjedna sastali s talibanskim
dužnosnicima u nemirnoj provinciji Helmand, uporištu talibanskih pobunjenika i glavnim središtem za proizvodnju narkotika u Afganistanu.