Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tijekom nemira ubijena 142 prosvjednika

Prosvjednici u Jemenu traže da Saleh odmah napusti vlast

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jemenci su u velikom broju izašli na ulice tražeći da predsjednik Ali Abdulah Saleh odmah napusti vlast umjesto da je postupno prepušta kako je predviđeno u sporazumu u kojem je posredovalo Vijeće za suradnju u Zaljevu.

Oko 100.000 ljudi zauzelo je glavnu ulicu Sane Sitin kako bi obilježili 'Petak lojalnosti mučenicima'. 'Nastavit ćemo našu revoluciju silom i nećemo ustuknuti čak ni ako moramo ponuditi milijun mučenika', vikao je klerik gomili koja je puštala balone na kojima je pisalo 'Odlazi!'.

Tijekom tri mjeseca nemira u Jemenu ubijena su najmanje 142 prosvjednika. Jednako veliko mnoštvo Salehovih pristaša okupilo se u prijestolnici kako bi obilježili 'Petak ustavnog legitimeta'. Ti su prosvjednici mahali zastavama, nosili slike predsjednika i transparente na kojima je pisalo: 'Budi čvrst i ne popuštaj, mi smo s tobom'.

Sudbina sporazuma o Salehovoj predaji vlasti mogla bi ovisiti o tome kako će jemenski predsjednik postupiti spram posljednjih prosvjeda. Protivnici sporazuma, koji bi trebao biti potpisan u nedjelju u Rijadu, kažu da se predsjedniku ne može vjerovati da će ga poštovati.

Plan Vijeća za suradnju u Zaljevu predviđa da jemenski predsjednik Ali Abdulah Saleh, koji je suočen s višemjesečnim masovnim prosvjedima, preda vlast potpredsjedniku države mjesec dana nakon što se potpiše sporazum s oporbenim snagama i osigura mu se imunitet od sudskog progona. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traže odlazak odmah Jemen: Prosvjednici odbili plan za okončanje krize Slika nije dostupna Imunitet u zamjenu Jemen: Predsjednik Saleh pristao odstupiti

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene