Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''jedan od pet miliona''

Prosvjednici u Beogradu poslali poruku: "Nećemo građanski rat zbog jednog čudaka, već ćemo ga otjerati mirno''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Beogradu je u subotu održan još jedan u nizu subotnjih prosvjeda, koji se održavaju već četiri mjeseca, a na njemu je upućen poziv na veliki prosvjedni skup 13. travnja i poslane su poruke da Srbija "neće građanski rat" zbog "jednog čudaka", već da će ga stotine tisuća građana koji prosvjeduju u više od 100 gradova "otjerati mirno" i "izboriti se za demokraciju".

"Nećemo građanski rat zbog jednog čudaka, već ćemo ga otjerati mirno", poručio je prije početka prosvjedne šetnje "1 od 5 milijuna" u središtu Beograda povjesničar i profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Čedomir Antić.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić "Mali Rusi" Vučić: "Srbija se naoružava da razni patuljci ne bi umislili da joj ponovo mogu otimati teritorij" Izbori u Srbiji - 5 Može li Vučić izgubiti Beograd Srbija u nedjelju izlazi na izbore, najveća borba vodi se za prijestolnicu: "Izgubi li glavni grad, to bi ga moglo ozbiljno uzdrmati"

On je naglasio kako je Srbija "još u 19. stoljeću donijela Ustav kojim je propisana sloboda tiska i ograničena vlast kneza, a građanima je dano pravo da biraju skupštinu koja bira vladu".

Antić je poručio i predsjedajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku, koji podupire Vučića, da je "i za njega bolja demokratska Srbija", nego "ono u što se današnja Srbija pretvara".

Dio prosvjeda "1 od 5 milijuna" i u subotu je bio performans ispred zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) nazvan "Dnevnik slobodne Srbije" u kojem se čitaju vijesti koje javni tv servis nije objavio ili je to učinio, kako prosvjednici tvrde, "u interesu jednog čovjeka i jedne partije".

Pozvali demostrante na idući prosvjed

Prosvjedna povorka potom je prošla pored Skupštine Srbije, a prosvjed je okončan govorom ispred zgrade srbijanske Vlade.

"Mnogo smo okupatora skinuli sa svojih leđa, i ove dahije i paše poslat ćemo ih u prošlost", rekao je glumac Branislav Lečić, koji je tijekom 90-ih godina bio jedan od aktivista koji je ispred Terazijske česme u središtu Beograda vodio prosvjede protiv Slobodana Miloševića.

Lečić je pozvao građane da sljedeće subote krenu u prosvjednu šetnju do sjedišta komercijalne televizije Pink čiji vlasnik Željko Mitrović, blizak Vučiću, izravnim prijenosima prati većinu Vučićevih javnih nastupa i tiskovnih konferencija.

Istodobno, Mitrović ne daje pravo i mogućnost oporbi da se oglasi u programima TV Pink, premda njegova televizija ima nacionalnu frekvenciju kao javno dobro svih građana.

Organizatori prosvjeda "1 od 5 milijuna" pozvali su večeras demonstrante da im se pridruže i sljedeće subote.

Na asfaltu je večeras ispisan datum 13. travnja, za kada je u Beogradu zakazan veliki prosvjedni skup, na koji je, kako kažu organizatori, "pozvana cijela Srbija".

Prosvjedi svake subote

Od 8. prosinca prosvjedi se organiziraju svake subote u Beogradu, a u međuvremenu su se proširili na još stotinjak gradova u Srbiji, gdje se održavaju četvrtkom, petkom i subotom.

Osim zahtjeva da Vučić ode s vlasti, prosvjednici traže profesionalno izvještavanje Radio-televizije Srbije, te pluralizam u ostalim medijima koji su bliski državnom vrhu i u kojima oporba teško dolazi do riječi.

Prosvjednici u općinama i gradovima diljem Srbije zahtijevaju i smjene lokalne vlasti.

Prosvjedi se pod nazivom "1 od 5 milijuna" održavaju nakon poruke predsjednika Srbije da na ulice može izići i pet milijuna ljudi, ali neće dobiti ništa osim - izbora.

Na prosvjedu 16. ožujka prosvjednici su, predvođeni desničarskim vođom Pokreta Dveri Boškom Obradovićem, ušli u zgradu RTS-a, zahtijevajući da se obrate javnosti sa svojim zahtjevima u informativnom programu, ali je poslije par sati mnoge od njih policija iznijela iz zgrade.

Vučić je, optužujući prosvjednike za nasilje, ipak najavio da je spreman "otvoriti temu RTS-a", ali ne i razgovarati s čelnicima oporbe niti se povući s vlasti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene