Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON INCIDENTA S BAGEROM

U Srbiji ponovo prosvjed: "Od grada pokušavaju napraviti Teksas", "Živimo u gradu potjernica"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su u Šapcu osvanule tjeralice nad aktivistima i odvjetnikom, u subotu je organiziran prosvjed građana.

Nakon što su nepioznate osobe oblijepile Šabac plakatima s tjeralicom na kojoj piše  "Traže se"... s tri imena - jednog šabačkog odvjetnika, maloljetnog mladića i aktivistice, u subotu je održan prosvjed građana.

Prosvjed pod sloganom "Šabac vam nećemo oprostiti" - počeo je ispred Osnovnog suda u tom gradu. Kako je najavio predsjednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, prosvjed je okupljanje svih onih koji misle da "nema stajanja dok ne vidimo leđa trovačima".

Okupilo se nekoliko desetaka građana koji su došli podržati borbu za drukčiji Šabac.

Građani su donijeli transparante na kojima piše "Šabac vam nećemo oprostiti“, "Živimo u gradu potjernica", ali i transparent na kojom piše "Sloboda i pravda za Dragana Milovanovića Crnog“, čime su poržali svog sugrađanina koji je uhićen nakon prosvjeda, piše Nova RS.

Marija Jovanović iz organizacije "Razum“, koja je bila ozlijeđena u blokadi mostova, rekla je da okupljenima ne može poručiti dobar dan, jer u Srbiji odavno nije dobro.

Podsjetimo, u Šabcu su krajem studenog izbili veliki prosvjedi, a bagerista je tijekom blokade prometnice 29. studenog krenuo gaziti prosvjednike. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tada je rekao da bagerista nije učinio ništa loše i da je to što se kretao bagerom bilo njegovo ustavno pravo.

Srbija je danima prosvjedovala zbog planiranog rudnika međunarodne korporacije "Rio Tinto" u zapadnoj Srbiji. Najveći incident na prosvjednima u Srbiji dogodio se upravo u Šapcu. 

Programska direktorica Građanskih inicijativa Bojana Selaković naglasila je da od 27. studenoga cijela Srbija gleda u Šabac.

"Ovo je prvi skup u Šapcu na kojem govorim i velika mi je čast. Sve što radim u posljednjih 10 godina je podrška ljudima koji žele nešto mijenjati u svojim sredinama. Cijela Srbija od 27. novembra gleda u Šabac u kojem je od tada suspendirana pravna država. Kao što je Šabac do prošle godine bio bastion slobode, sada je postao simbol otpora. Vrijeme je da kažemo našim susjedima i prijateljima da je vrijeme da prestanu šutjeti. Oni su samo imali sreće da se njihova kuća, njiva ne nađu na tapetu njihove ekipe. Imamo posla sa hobotnicom koja dijeli ljude na dvije grupe: njihovu, koja može raditi što hoće i na nas sve ostale. Svakim danom će nas biti sve više. Svi ljudi koji su bili na tjeralici, imali su problem s tim da im se uskraćuje sloboda. Ona je vrhovna vrijednost iza koje svi moramo stati. Ako ostanemo bez slobode, nećemo imati ništa. Šabac je bio i mali Pariz i Verden, a sada od njega pokušavaju napraviti Teksas", poručila je okupljenima Selaković.

Pročitajte i ovo Srbiju trese energetska kriza - 2 Vučić povukao zakon Nakon prosvjeda u Srbiji, stopiran jedan od projekata vezanih uz Rio Tinto

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ima vremena do 7. siječnja "Cijela Srbija će stati": Tisuće prosvjednika opet na ulicama, dali su ultimatum Vučiću

Aleksandar Mijailović je rekao da vlast šalje poruku mladima da oni nisu dobrodošli u svom gradu.

"Šabac je moj grad, nema ništa prirodnije da navijate za svoj grad i klub. Verujem da ovaj grad može biti najbolji za življenje u ovom dijelu zemlje. Vratio sam se jer volim svoj grad, a onda dočekam da se u Šapcu lijepe naljepnice s mojim imenom. Ova vlast je kriminogena i ne preza ni od čega. Kakva je ovo poruka koja se šalje mladima? Da nisu dobrodošli u svom gradu, ali to nije samo poruka mladima, već i odvjetnicima", kazao je Mijailović.

Novinar Dragan Eraković naglasio je da se mnogo toga do sada viđalo po Srbiji, ali da je sada pređena granica ljudskog dostojanstva.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene