Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Štete od suše 500 milijuna eura

Prosvjed poljoprivrednika u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi udruga koje okupljaju poljoprivrednike u BiH održali su prosvjede u sedam gradova, izražavajući nezadovoljstvo odnosom federalne vlade prema proizvođačima hrane.

Poljoprivrednici tvrde kako federalna vlada do sada duguje gotovo dvadeset milijuna eura na ime neisplaćenih poticaja.

Poljoprivrednici
su prosvjedovali na Kupresu te u Čapljini, Bihaću, Žepču, Busovači, Zenici i Tuzli, a njihovi predstavnici su novinarima u Sarajevu kazali kako optužuju sadašnju vlast da ne poštuje zakone niti preuzete obveze te da ne pokazuje razumijevanje za teško stanje u kojega su dovedeni zbog višemjesečne suše.

Avdo Muslimović
, predsjednik krovne udruge poljoprivrednika FBiH, pojasnio je kako je poljoprivrednciimka nužna hitna novčana pomoć od oko pet milijuna eura da bi se suočili s katastrofalnim posljedicama suše koja je gotovo uništila većinu usjeva.

Moguće ukupne ovogodišnje štete od suše, cijene u krovnoj udruzi poljoprivrednika FBiH, mogle bi dosegnuti iznos od 500 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Bijesni francuski poljoprivrednici upali na poljoprivredni sajam - 4 Intervenirala policija VIDEO Bijesni poljoprivrednici upali na poljoprivredni sajam: Traže ostavku Macrona i bolje uvjete Prosvjed poljoprivrednika u Madridu - 1 La tractorada FOTO Kaos u Madridu: Bijesni poljoprivrednici ušli u grad s 500 traktora!

>> Zoran Milanović u sušom poharanim poljima

Muslimović je kazao kako je entitetska vlada na ime poticaja poljoprivrednicima od početka godine trebala isplatiti četrdeset milijuna konvertibilnih maraka (oko 20 milijuna eura) a osigurala je isplatu tek nešto više od pet milijuna KM (2,5 milijuna eura).

"Političarima je bitno da su oni svoje plaće izmirili zaključno sa sedmim mjesecom, a nebitno im je to što mi naše poticaje čekamo već osam mjeseci", kazao je Muslimović dodajući kako je "BiH cirkus" kojega prave političari jer je njima stalo samo do raspodjele mjesta u vlasti.

Muslimović je istaknuo kako poljoprivrednici za sada prosvjeduju na miran način no spremni su i na radikalnije mjere ne bude li odgovora na njihove zahtjeve.

Prvi takav korak, kako je najavljeno, mogla biti biti dvosatna bokada graničnih prijelaza i ključnih prometnica planirana za 3. rujna.(Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene