Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Organizirali koncert

Otpor ljevice u Chemnitzu: "Važno je da zaustavimo taj pokret prije nego postane lavina"

We are more koncert (Foto: AFP) - 2
We are more koncert (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp
Skupina bendova naklonjenih ljevici priredila je u ponedjeljak besplatni koncert "protiv ksenofobije" u Chemnitzu, poprištu niza prosvjeda nakon što su dvojica migranata ubili Nijemca.

Organizatori su očekivali između 20.000 i 30.000 posjetitelja, ali prema podacima gradskih vlasti koje vodi socijaldemokratska gradonačelnica Barbara Ludwig na taj besplatni koncert je došlo oko 50.000 osoba, navodi agencija France Presse.

Pročitajte i ovo Angela Merkel (Foto: Arhiva/AFP) Posljedice ksenofobih prosvjeda Zabrinuti gospodarstvenici upozoravaju Merkel na posljedice prosvjeda desnice Slika nije dostupna "netrpeljivost prema migrantima" Nova TV na prosvjedu desničara u Chemnitzu

"Nije to borba ljevice protiv desnice, već protiv očitog problema i nije važna važna politička boja. Treba se suprostaviti masi krajnje desnice koja postaje nasilna", objasnio je Campino, pjevačka zvijezda skupine Toten Hosen, vrlo popularne u Njemačkoj.

We are more koncert (Foto: AFP) - 2 We are more koncert (Foto: AFP) - 3 Foto: Afp

"Jako je važno da zaustavimo taj pokret dok se radi o maloj grudi i prije nego postane lavina", dodao je pjevač objasnivši svoju nazočnost u svojstvu građanina, a ne pjevača.

Oko 6000 pristaša protuimigrantske Alternative za Njemačku (AfD) i protuislamske skupine PEGIDA izašli su na niz prosvjeda u istočnonjemačkom gradu Chemnitzu nakon što je Nijemac ubijen nožem prošli vikend, a navodno su ga ubili dvojica migranata. Ljevičari su priređivali protuprosvjede.

Skinheadsi su se sukobili s policijom uskoro nakon što Sirijac i Iračanin označeni kao glavni osumnjičeni, a izviješćeno je i o nizu ksenofobnih napada pokazujući ogorčene podjele oko liberalne imigrantske politike kancelarke Angele Merkel, navodi Reuters.

We are more koncert (Foto: AFP) - 2 We are more koncert (Foto: AFP) - 1 Foto: Afp

Njemački predsjednik Frank-Walter Steimeier, službeno politički neutralan, ali izvorno socijaldemokrat, dijelio je poziv za koncert na svojoj Facebook stranici izazvavši kritike iz stranke Angele Merkel.

Annegret Kramp-Karrenbauer, glavna tajnica Merkelinih Kršćanskih demokrata rekla je da je jedan od bendova po imenu “Feine Sahne Fischfilet” pozivao na nasilje protiv policije u nekim od svojih pjesama. Raniji predsjednici "ne bi podržali ovaj bend tako nekritički", rekla je.

Stanovnici grada su pozvani putem društvenih mreža na sudjelovanje u očitovanju manifestaciji na prozorima, gdje su trebali istaknuti poruke tolerancije.

(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene