Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kina je pronašla još 170 tona onečišćenog mlijeka u prahu u velikoj desetodnevnoj raciji pokrenutoj prošlog tjedna u strahu od ponavljanja mliječnog skandala iz 2008., kada je mlijeko s melaminom usmrtilo najmanje šestero djece, a njih 300.000 je oboljelo.


Dnevni list China Daily objavio je da su inspektori povukli više od 170 tona mlijeka u prahu onečišćenog industrijskom kemikalijom melaminom i zasad zatvorile dvije mliječne tvrtke u sjevernoj pokrajini Nignxia. Zadnjih je tjedana inspekcija pronašla velike količine onečišćenog mlijeka i to je bio razlog da je vlada pokrenula desetodnevnu operaciju koja bi trebala završiti u srijedu. Zasad nije poznato hoće li vrijeme trajanja racije biti produljeno.

Melamin je industrijska tvar koja se koristi u proizvodnji plastike, a nesavjesni proizvođači tim dodatkom nastoje zavarati inspekciju koja nadzire postotak proteina u mlijeku.

Vezani članci Boca mlijeka, ilustracija Poskupljuju mlijeko i mliječni proizvodi: Poznato od kada ćemo ih plaćati 50 lipa skuplje Slika nije dostupna U Kini zbog kontaminiranog mlijeka uhićene 22 osobe

Mliječni skandal iz 2008., bio je najgora kriza vezana za sigurnost hrane zadnjih godina. Kineske vlasti svjesne su da će otkriće i uništenje onečišćenih proizvoda biti težak posao. Vlada međutim nije na sebe preuzela tu zadaću već će izdati naputke za uništenje onečišćenih proizvoda kako bi se oni spaljivali ili zakapali. (Hina)