Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pronađen ukraden Shakespeareov First Folio vrijedan 15 milijuna funti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je Washingtonu pretražila kuću 51-godišnjeg bogatog trgovca knjigama, Raymonda Scotta u kojoj je pronađena 400 godina stara Shakespeareova knjiga koja vrijedi 15 milijuna funti – First Folio.

Prva zbirka tiskanih Shakespeareovih tekstova First Folio, tiskana je 1623. godine. Jedno je od nekoliko povijesnih knjiga i rukopisa ukradenih iz knjižnice Sveučilišta u Durhamu u prosincu 1998. godine.

Pročitajte i ovo Potraga za posadom potonulog tegljača (Foto: Marine Nationale) Potvrdio Bourbon Offshore Pronađeno tijelo jednog od 11 pomoraca, uočeno je iz zrakoplova: "Obitelj moli da se identitet ne objavljuje" Branko Vojković (Foto: nestali.hr) u bolnici je Nakon 9 dana pronašli muškarca nestalog kod Sinja: Bio je na zagrebačkom kolodvoru

Policija vjeruje kako su knjige ukradene po narudžbi jer su toliko rijetke da bi ih bilo nemoguće prodati. S njom su u kući pronađena dva rukopisa iz 14. ili ranog 15. stoljeća, jedan prijevod Novog Zavijeta, a drugi, dio pjesme Geoffreyja Chaucera.

Britanska policija alarmirana je nakon otkrića First Folia u Knjižnici Folger Shakespeare u Washington DC-u. Djelatnici knjižnice rekli su da je s njom došao čovjek koji je rekao kako ju je kupio na Kubi. Želio ju je prodati, no u knjižnicu je došao kako bi mu potvrdili da je autentična radi utvrđivanja cijene. Stručnjaci su odmah prepoznali da je to jedna od knjiga ukradenih prije 10 godina.

Nakon pretrage Scottove kuće u Washingtonu iz nje je policija iznjela 30 kutija knjiga i njega privela. Sinoć je pušten uz jamčevinu, a istraga bi trebala biti dovršena u studenom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene