Obavijesti Video Pretražite Navigacija
17 milijuna godina

FOTO Ovako izgleda najstarija SPERMA na svijetu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su pronašli najstariju spermu na svijetu u Australiji. Stara je čak 17 milijuna godina.

Divovska stanica koja pripada vrsti šićušnih račića koji su živjeli prije 17 milijuna godina nije neobična samo zbog starosti, već zbog toga što je duža od životinje kojoa ju je nosila u sebi. U račića je stala jer je bila gusto namotana.

Pročitajte i ovo Ilustracija aviona kompanije LATAM Let iz noćne more VIDEO Najmanje 50 putnika ozlijeđeno tijekom avionskog leta: Jedna osoba u teškom stanju prevezena u bolnicu Klizište na Pantovčaku - 4 Oglasili se Grad i Ured predsjednika FOTO/VIDEO Drama na Pantovčaku: Aktiviralo se klizište

"To je najstarija fosilizirana sperma ikad pronađena u geologiji", istaknuo je profesor Mike Archer sa Sveučilišta New South Wales, a prenosi Independent.

Archer je šokiran pronalaskom te ga opisuje u potpunosti neočekivanim te se pita kakve bi još neobične fosilizirane ostatke mogao pronaći u Riversleighu, na sjeveroistoku Queenslanda. Na tom području provodi istraživanja već dugi niz godina, a prethodno je otkrio mnoge zanimljive izumrle životinje, poput divovskog zubatog platipusa ili klokana mesojeda.

Archer vjeruje kako je spermij ostao očuvan toliko dugo zbog "konstantne kiše izmeta tisuća šišmiša" u jezeru u kojem su ti račići otkriveni. Velika koncentracija fosfora u izmetu šišmiša, vjeruje Archer, vjerojatno je ubila te životinje ali istodobno pomogla u procesu mineralizacije kojom su očuvana njihova meka tkiva.

Spermij pripada vrsti rakova poznatoj kao ostrakodi i potpuno odmotana mjeri 1,3 milimetra dužine, što je iste ili male veće dužine od samog račića.

Za usporedbu, vinske mušice duge su tek par milimetara no njihova sperma je duga čak šest centimetara u potpunosti odmotana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene