Obavijesti Video Pretražite Navigacija
50 godina nakon zabrane

Pronađena olupina posljednjeg poznatog brod koji je s robovima stigao u SAD

Brod s robovima, Ilustracija (Foto: ADALBERTO ROQUE / AFP)
Brod s robovima, Ilustracija (Foto: ADALBERTO ROQUE / AFP) Foto: ADALBERTO ROQUE / AFP
Olupina posljednjeg poznatog broda s robovima koji je stigao u SAD otkriven je u Alabami, potvrdili su u srijedu istraživači i vlasti.

"Clotilda" koja je ilegalno dovezla 110 crnaca u Alabamu više od 50 godina nakon što su Sjedinjene Države zabranile uvoz robova 1807. pronađena je u rijeci Mobile u Alabami, objavio je institut Smithsonian.

Pročitajte i ovo Pro-life protesti u SAD-u koji žele zabraniti pobačaj (Foto: AFP) prvi put u svijetu Tinejdžer tuži kliniku za pobačaje: "Život malene Baby Roe oduzet je zbog profita" Pucnjava uoči Black Fridaya (Foto: AFP) Uoči otvaranja Black Friday u Alabami: Poginuo srednjoškolac, dvoje teško ozlijeđenih u napadu u trgovačkom centru

Povjerenstvo za povijest Alabame (AHC) i podmorski arheolozi iz skupine SEARCH Inc sudjelovali su u jednogodišnjoj potrazi za škunom, uz pomoć Nacionalnog muzeja za afroameričku povijest Smithsoniana i Culture's Slave Wrecks Project (SWP).

"Gotovo 160 godina vode oko Mobilea skrivale su konačno odredište škune Clotilde", navodi se u priopćenju AHC-a.

Nakon dolaska zapadnoafrikanaca oko 25 osoba prodano je trgovcima robljem no većina je ostala u Mobileu u Alabami. Nakon Američkog građanskog rata preživjeli s Clotilde osnovali su naselje Africatown.

"To je način da se otkrije istina o priči preko koje se previše često prelazilo", kazao je direktor SWP-a Paul Gardullo za magazin Smithsonian.

"Africatown je zajednica koja je ekonomski desetkovana i postoje razlozi za to. Pravda može uključiti priznavanje. Pravda može uključivati stvari poput otvorenog i iskrenog razgovora o pomirbi i oporavku", poručio je.

SAD je zabranio trgovinu robljem 25. ožujka 1807. no zabrana je stupila na snagu tek 1808. a ropstovo je postojalo sve do 1863. kada je objavljena Proklamacija o emancipaciji pred kraj Američkog građanskog rata kojom su oslobođeni svi robovi u južnim američkim državama. (Hina)

Aktualno U javnost puštena šokantna snimka poginulog Sale prije kobnog leta: ''Nije me strah, ali ne želim ići'' Emiliano Sala (Foto: AFP) Emiliano Sala (Foto: AFP) Foto: Afp Emiliano Sala (Foto: AFP) Emiliano Sala (Foto: AFP) Foto: Afp Romina Sala (Foto: AFP) Romina Sala (Foto: AFP) Foto: Afp Emiliano Sala (Foto: AFP) Emiliano Sala (Foto: AFP) Foto: Afp Emiliano Sala (Foto: AFP) Emiliano Sala (Foto: AFP) Foto: Afp +3 Emiliano Sala (Foto: AFP) Nogomet U javnost puštena šokantna snimka poginulog Sale prije kobnog leta: ''Nije me strah, ali ne želim ići'' 1/9 >>


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene