Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Europu prokrijumčareni dokumenti

Dokazi o tisućama zatvorenih, ubijenih i mučenih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pripremljene su optužnice za sirijskog predsjednika i pripadnike njegovog režima koji bi mogli odgovarati za ratni zločin.

Nakon tri godine krijumčarenja dokumenata iz Sirije, prikupljeno je dovoljno dokaza protiv tamošnjeg predsjednika Bašara al Assada i 24 pripadnika njegova režima, po čijem su naređenju mučeni i ubijeni brojni sudionici protudržavnih prosvjeda 2011. godine. Deseci tisuća tada su uhićeni jer su usudili dići glas protiv al Assada.

Kako piše Guardian, dokaze koji će biti podastrijeti na sudu u Haagu prikupila je Komisija (Commission for International Justice and Accountability - CIJA) sastavljena od istražitelja i pravnih stručnjaka koji su radili na suđenjima za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije te Ruande. Oni su surađivali s 50 istražitelja iz Sirije koji su odradili najteži zadatak i iz zemlje prokrijumčarili važan dokazni materijal. Do sada je jedan istražitelj ubijen, nekoliko ih je ranjeno i nekoliko ih je otkrila režimska policija te su u zatvoru podvrgnuti torturama.

Pročitajte i ovo Napad u Damasku jedna ozlijeđena U napadu Izraela oštećeno iransko veleposlanstvo, izvori tvrde: "Eliminiran je zapovjednik Iranske revolucionarne garde" Salih Mustafa Svakodnevno mučenje Bivši zapovjednik OVK-a osuđen za ratne zločine: Dopuštao da tuku i zlostavljaju zatvorenike

Pakao na Zemlji: 'Vidio sam obezglavljenu djecu i posvuda razbacana tijela'

Komisiju koja želi pred lice pravde dovesti Bašara al Assada su osnovale zapadne zemlje - Velika Britanija, SAD, Njemačka Švicarska, Norveška, Danska. Rusija je do sada koristila svoje pravo veta u Vijeću UN-a kako bi blokirala bilo kakvu istragu Assadova režima.

Prikupljeno je dokaznog materijala na pola milijuna stranica, a sve se, iz sigurnosnih razloga, čuva na tajnoj lokaciji u jednom europskom glavnom gradu čije ime se skriva. Izvješća, naredbe, dokazi o zapovjednom lancu, masovnim uhićenjima, zatvaranjima zbog nebouloznih razloga, sve se to nalazi u dokaznom materijalu. Protiv sirijskog predsjednika i njegovih suradnika pripremaju se tri optužnice koje pokrivaju zapovjedni lanac od vojnog vrha, sigurnosnih službi do ogranka stranke Ba’ath u gradu Rakka. 

Osim istrage protiv Bašara al Assada provodi se i odvojena za zločine koje su počinile njemu suprotstavljene skupine.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene