Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prokineski prosvjedi u glavnim europskim gradovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Parizu, Londonu, Berlinu i Beču održani su prokineski prosvjedi čiji je cilj bio osuditi 'dezinformacije' plasirane u zapadnim medijima o stanju na Tibetu i pozive na bojkot predstojećih Olimpijskih igara u Pekingu.

U Parizu, jednoj od zapadnih metropola u kojima je kineska zajednica najsnažnija, u subotu se okupilo oko 4.000 osoba, među kojima brojni studenti. "Protiv nepravednih medija", "Mediji manipuliraju vama" i "Sloboda tiska znači ne lagati", samo su neki od transparenata što su ih nosili prosvjednici. Većina ih je nosila majice s natpisima "Jedna Kina, jedna obitelj" ili "Neka OI predstavljaju most, a ne zid". Prolaznicima su dijelili letke pomoću kojih mogu "upoznati pravu Kinu". Jedan je 40-godišnji kineski prosvjednik za France presse rekao kako iza njihovih prosvjeda ne stoje vlasti u Pekingu.

Pročitajte i ovo Napad na reportera Poziva gledajte od 19 sati Reporter Poziva napadnut tijekom snimanja emisije Slika nije dostupna Richard Gere pozvao na bojkot Olimpijskih igara

U Velikoj Britaniji u sličnim se prosvjedima okupilo nešto više od tisuću demonstranata. Najviše ih je bilo u Manchesteru. Ondje su se okupili ispred zgrade BBC-ja na poziv organizacije "Prosvjedujmo protiv dezinformacija". Ispred zgrade britanskog parlamenta u Londonu okupilo se oko tri stotine prosvjednika.

U Berlinu se između 200 i 300 prokineski orijentiranih demonstranata okupilo na Potsdamskom trgu, a u nedjelju su u povijesnom središtu glavnog njemačkog grada, pred Brandenburškim vratima, najavljeni protibetanski prosvjedi.

U glavnome austrijskom gradu, Beču, pred zgradom parlamenta okupilo se oko pet stotina prosvjednika, uglavnom Kineza. Oni su kritizirali način na koji su mediji, posebno CNN i BBC te njemački ZDF, ARD i N-TV izvještavali o situaciji na Tibetu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene