U izvješću predstavljenu ministrima okoliša iz cijeloga svijeta, koji su se okupili na sastanku UN-ova programa za okoliš (UNEP) u Nairobiju, navodi se da bi do 2050. proizvodnja hrane mogla pasti za 25 posto. Cijene hrane mogle bi porasti za 50 posto za nekoliko desetljeća, što bi samo povećalo siromaštvo, stoji u izvješću. Uvelike se smanjila i količina ribe, a pojave kojima su uzrok klimatske promjene, kao što je otapanje ledenjaka na Himalaji, utjecat će na natapne sustave u Aziji, pa i na proizvodnju riže i druge usjeve.
Pročitajte i ovo
Reakcija na kritike
Plenković odgovorio srpskoj ministrici: "Neki od Miloševićevih 'adlatusa' još su uvijek aktivni"
Brojni završili na hitnoj
Drama među studentima - deseci se otrovali hranom iz menze: "Naš kat je cijelu noć bio u raspašoju..."
'Potrebna nam je zelena revolucija u zelenom gospodarstvu', rekao je UN-ov podtajnik i čelnik UNEP-a Achim Steiner. 'Moramo se pozabaviti ne samo načinom na koji svijet proizvodi hranu nego i načinom na koji se ona raspoređuje, prodaje i troši. Potrebna nam je i revolucija koja može povećati urod u suradnji s prirodom, a ne radeći protiv nje', istaknuo je. 'Više od pola hrane koja se danas proizvodi gubi se, rasipa ili se baca zbog neučinkovitosti u prehrambenom lancu kojim upravlja čovjek', rekao je Steiner.