Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski svemirski brod za opskrbu Progress uspio se spojiti s Međunarodnom svemirskom stanicom (ISS) nakon prvog neuspjelnog pokušaja, obznanio je jučer navečer ruski kontrolni centar za svemirske letove.


Brod i postaja nisu se iz prvog puta uspjeli odgovarajuće povezati što je onemogućilo istovar vode, hrane i opreme za rusko-američko-njemačku posadu ISS-a.

Vezani članci Koronašoping, ilustracija Korona-šoping: Znate li što smo kupovali čak više od WC papira i kvasca? Nije sapun Zdenko Mlinar (Foto: Dnevnik.hr) Vrući dani donose i nemalu opasnost koja vreba u našim domovima, pogledajte kako se zaštititi

"Brod se nije uspio čvrsto vezati na postaju", rekao je glasnogovornik Tsoupa Valerij Lindin i napomenuo da nema opasnosti po posadu.

"Bilo je teškoća s postizanjem savršenog zatvaranja veze. Imali smo takvih incidenata i ranije i to nije ništa posebno", rekao je glasnogovornik.

"Drugi pokušaj spajanja je savršeno uspio", rekao je glasnogovornik.

Progres koji je lansiran prema ISS-u da bi mu prenio gorivo, vodu i kisik, nije se uspio hermetički spojiti na postaju tijekom prvog pokušaja koji je počeo u 16,28 po srednjoeuropskom vremenu.

Progress prenosi teret od 2,4 tona, među kojima namirnice i osobne pakete za posadu ISS-a Amerikancu Michael Lopez-Alegria, Rusu Mihailu Tjurinu i Nijemcu Thomasu Reiteru, precizirao je Lindin. 

Svemirski brod Progress lansiran je u ponedjeljak s kozmodroma Bajkonur.