Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaslužio je

Profesor velikog srca: Svaki mjesec donira 80 posto svoje plaće siromašnima, a sada je osvojio nagradu od milijun dolara

Skromni profesor primio je svoju nagradu (Foto: AFP)
Skromni profesor primio je svoju nagradu (Foto: AFP) Foto: AFP
Profesor matematike i fizike iz ruralne Kenije, koji svaki mjesec donira 80 posto svoje plaće kako bi pomogao siromašnima, osvojio je nagradu od milijun dolara.

Peter Tabichi, profesor i franjevački svećenik, u nedjelju je osvojio nagradu Varkey Foundation Global Teacher. 

Pročitajte i ovo Ivana Petrović nagrada Zlatni Studio Ivana Petrović najbolja je televizijska novinarka: "Sinonim za znanje, profesionalnost, iskustvo" Mjesto na kojem su živjeli članovi kulta koji su se izgladnjivali do smrti - 1 strašno! FOTO Vođa kulta optužen za ubojstvo 191 djeteta, pronašli više od 400 leševa: Izgladnjivao ih do smrti da odu u raj

Tabichi predaje matematiku i fiziku u ruralnoj Keniji i svaki mjesec donira 80 posto svoje plaće kako bi pomogao siromašnima. U njegovoj školi postoji samo jedno računalo, sa slabom internetskom vezom, a omjer učenika naspram profesora je 58:1. Svi njegovi učenici dolaze iz vrlo siromašnih obitelji, a čak trećina djece ujedno je ili siroče ili ima samo jednog roditelja. 

Tabichi odlazi u internetske kafiće i tamo na svoj laptop preuzima edukativne sadržaje, koje potom koristi u nastavi. Osnovao je i vodio školski znanstveni klub, a učenici mu se sada natječu na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima. 

Motivira djecu 

Njegov matematički tim ove se godine kvalificirao i za sudjelovanje na Međunarodnom sajmu znanosti i inženjerstva u Arizoni, a njegovi učenici dobili su i nagradu Kraljevskog kemijskog društva nakon korištenja domaćeg bilja za proizvodnju električne energije. 

"Svaki dan u Africi okrećemo novu stranicu i započinjemo novo poglavlje. Danas je još jedan takav dan", rekao je Tabichi kada je saznao da će dobiti vrijednu nagradu. 

Dodao je i da "nagrada nije priznanje njemu, nego priznanje mladim ljudima tog velikog kontinenta."

Tabichijevi učenici suočeni su s mnogim životnim izazovima – nedostatkom hrane, zlouporabom droga, tinejdžerskim trudnoćama i prisilnim brakovima. Ipak, u mješovitoj školi u kojoj Tabichi predaje broj upisanih učenika u tri se godine udvostručio, a sve više učenika odlazi i na fakultete. 

"Morate više raditi, a manje pričati", zaključio je Tabichi. 

Nagradu mu je uručio glumac Hugh Jackman, koji je vodio cijelu dodjelu u Dubaiju, u Ujedinjenin Arapskim Emiratima, piše CNN.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene