Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čudno pravosuđe

Pročitajte deset bizarnih priča o "ubojicama" koji nisu nikada nikoga ubili!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ubojica je osoba koja nezakonito ubije drugu osobu, zar ne? Pogrešno! Prema pojedinim zakonima, osoba ne mora nikoga ubiti prije no što ju se uhiti i optuži za ubojstvo. Zapravo, čak se ne mora nalaziti ni na mjestu zločina. Donosimo priče o deset "ubojica" koji nikada nisu nikoga ubili, a svejedno služe kazne za ubojstva.

10. Lakeith Smith

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi

Prije četiri godine, 16-godišnji A'Donte Washington je ubijen tijekom pucnjave s policajcima u Alabami. Washington je bio dio bande od pet članova koja je provalila u dvije obiteljske kuće i ukrala autiomobil. Dok su bježali s mjesta zločina za njima je jurila policija. 

Tijekom jurnjave, 19- godišnji Jhavarske Jackson otvorio je vatru na policajce koji su se počeli približavati bandi, nakon čega je jedan od policajaca uzvratio paljbu, ubivši Washingtona. Službeni iskaz policije kasnije je naznačio kako je Washington upucan jer je i sam nosio pištolj.

Iako je bilo očito da je nesretnog 16-godišnjaka ubila policija, kaznu za to ubojstvo dobio je 15-godišnji Lakeith Smith, također član te bande koji je bio upleten u cijelu situaciju. Za to ubojstvo dobio je zatvorsku kaznu u trajanju 30 godina, a još 35 godina dosuđeno mu je zbog provale.

Prema zakonima savezne države Alabame, kriminalac može biti procesuiran za svaku smrt koja se dogodila tijekom zločina, čak i ako osuđena osoba nije ona koja je ubila drugu osobu. Smith bi dobio manju kaznu, 25 godina zbog ubojstva i provale da je sporazumno pristao na priznanje krivnje. Međutim, on je to odbio dok su ostali članovi bande na tu ponudu pristali.

9. Mervin Bettis

2011. 36- godišnji sitni kradljivac Mervin Bettis uhićen je dok je pokušavao opljačkati trgovinu Target na Floridi. Ulovili su ga Russell Horner, bivši agent FBI-a i zaštitar koji je bio zaposlen u toj trgovini. Horner je upravo stavio lisice na ruke Bettisa kada je dobio srčani udar i umro.

Bettis je zbog toga osuđen za ubojstvo trećeg stupnja. Prema zakonima Floride, zločinac može biti optužen za ubojstvo prvog ili drugog stupnja ako je osoba umrla tijekom nasilnog zločina koji je počinjen ili za ubojstvo trećeg stupnja ako je do smrti došlo za vrijeme nenasilnog zločina. Bettis je tako dobio petogodišnju zatvorsku kaznu za „ubojstvo“ koje nije počinio.

8. Ryan Holle

Ryan Holle završio je u zatvoru zbog ubojstva 18-godišnje Jessice Snyder iako nije ubojica te se u trenutku ubojstva nalazio 2,4 kilometara dalje od mjesta zločina.

Iako je bilo očito da on nije počinio ubojstvo, proglašen je krivim za ubojstvo prvog stupnja zato što je svojem cimeru, Billyiju Allenu, dao ključeve svog auta koji su Allen i njegova banda iskoristili kako bi se dovezli do Jessicinog doma gdje ju je jedan od članova bande – ubio.

2003. Billy Allen, Donnie Williams, Charles Miller i Jermond Thomas dovezli su se do Jessicine kuće u Pensacoli na Floridi kako bi ukrali sef za koji su mislili da čuva 20.000 dolara u gotovini i nešto nakita. Muškarci su operaciju planirali u Holleovoj prisutnosti prije no što im je on posudio svoj auto, a spominjali su i da će usmrtiti Jessicu, koja je u tom trenutku bila Allenova djevojka, u slučaju da je pronađu kod kuće.

Nažalost, pronašli su je kod kuće, Miller joj je kundakom sačmarice nekoliko puta razbio glavu dok nije umrla. Muškarci su tada obili sef i pobjegli natrag u Holleov dom, no ubrzo su uhićeni nakon što su zabrinuti susjedi pozvali policiju jer je banda izazvala mnogo buke dok je pokušavala razbiti sef.

Četiri pljačkaša i Holle optuženi su za ubojstvo. U svoju obranu, Holle je rekao da nikada nije vjerovao da će ostali stvarno opljačkati Jessicin dom ili je ubiti. Nažalost, to nije bilo dovoljno da uvjeri porotu. Jedva je izbjegao smrtnu kaznu, no zaradio je doživotni zatvor. Kasnije mu je kazna smanjena na 25 godina.

7. Tevin Louis

Tevin Louis i Marquise Sampson iz Chicaga bili su najbolji prijatelji koji su jedan drugome pomagali u svemu, uključujući i kriminal. Stvari su za ovaj duo krenule po zlu 2012. godine kad su ukrali 1.200 dolara iz restorana, nakon čega ih je počela progoniti policija. U bijegu, dvojac se u obližnjem polju razdvojio.

Policija nije imala sreće s Louisom, no jedan je policajac sustigao Simpsona te ga je upucao. Louis je kasnije došao na mjesto pucnjave gdje su ga uhitili zbog prelaska policijske linije. Policija je prvotno Louisa optužila za remećenje javnog reda i mira, no kada su otkrili da je on suučesnik pljačke optužili su ga za ubojstvo prvog stupnja. Dobio je 32 godine zatvora za pljačku i 20 godina za Sampsonovu smrt. Smrt najboljeg prijatelja.

6. Kristoffer Thomas Craft

2017. 36-godišnji Kristoffer Thomas Craft iz Teksasa uništio je svoj kamionet dok je pio i telefonirao tijekom vožnje. S njim je u tom trenutku bio njegov sedmogodišnji sin, Carlton Craft, koji je sjedio na prednjem sjedalu i nije imao sigurnosni pojas. Craft je sletio s ceste, kamionet se prevrnuo, no on je uspio ispuzati iz olupine. Ono što se dogodilo sljedeće bilo je bizarno. 

Umjesto da spašava svog sina, koji je još uvijek bio zaglavljen u kamionu, Craft je počeo spašavati – limenke piva, kako se ne bi razlile po cesti. Također je spriječio svjedoke da pomognu njegovom sinu ili nazovu policiju, a pokušao je pobjeći s mjesta zločina. Carlton je zbog silnog čekanja da mu se pruži pomoć preminuo, a njegov je otac optužen za njegovo ubojstvo.

Tijekom suđenja, otkriveno je kako je već ranije imao povijest prometnih nesreća . Policajac koji je prvi došao na mjesto nesreće svjedočio je kako je oko kamioneta bilo barem stotinu limenki pive. Iz cijele scene bilo je očito da je Craft pokušao „očistiti“ mjesto zločina kako policija ne bi shvatila da je pio za vrijeme vožnje.

Negirao je da je ubio svojeg sina, a njegovi odvjetnici uvjerili su porotu i suca da se radi o ubojstvu drugog stupnja. Dobio je 18 godina zatvora.

5. Robert Lee Thompson

Sammy Butler je 1996. upucao i ubio prodavača tijekom pljačke u Huntsvilleu u Teksasu, no smrtnu kaznu dobio je njegov partner u zločinu – Robert Lee Thompson.

Thompson je prišao jednom od dvojice prodavača u dućanu Seven Evenings i zatražio da mu preda novac. Međutim, četiri je puta upucao prodavača prije no što mu je ovaj uopće mogao dati novac. Također je upucao i drugog prodavača, i to dva puta.

Pokušao je u prvog prodavača ispaliti i peti hitac, ovoga puta ciljajući u vrat žrtve, no ponestalo mu je metaka. Nakon toga je krenuo mlatiti žrtvu, nakon ćega su pljačkaši pobjegli. Treći muškarac, od jednom je izjurio iz iste trgovine i potrčao za njima, pa su upucali i njega. Preminuo je.

Thompsonu i Butleru se sudilo po posebnom zakonu koji govori da osoba može biti osuđena za ubojstvo ako je ohrabrivala ili pomagala drugoj osobi da nekoga ubije. Istraga je pokazala da su optuženi već sudjelovali u najmenje osam pljački, a u nekima je bilo i žrtava. Butler je dobio doživotnu kaznu, a Thompson je osuđen na smrtnu kaznu te je pogubljen 2009. godine. 

4. Justin Doyle

Just Doyle je 2008. imao 15 godina kada su on i njegovi prijatelji provalili u kuću u Illinoisu, za koju su smatrali da je prazna. Na njihovu žalost, stvari nisu krenule po planu, jer se za kuću ispostavilo da je nečiji dom. Kada je vlasnik kuće vidio da mu skupina dječaka krade oružje, otvorio je paljbu, a jedan je metak upucao 14-godišnjeg Travisa Castela, ubivši ga.

Muškarac koji je pucao nije bio optužen za Castelovu smrt. Umjesto njega, optužen je Justin Doyle. Doylea su optužili po zakonu koji kaže da se osobu može smatrati odgovornom za ubojstvo ukoliko dođe do smrti za vrijeme pljačke. Taj zakon je vrlo kontroverzan s obzirom da osoba koju se može optužiti za ubojstvo u tom trenutku uopće ne mora ni biti prisutna na mjestu zločina. .

Doyle je osuđen na 30 godina zatvora.

3. Neko Wilson

2009. skupina pljačkaša provalili su u dom Garya i Sandre DeBartolo u Centralnoj Kaliforniji nadajući se da će ukrasti marihuanu koju je par navodno čuvao u svojoj kući. Na kraju je situacija eskalirala te je par završio zaklan u vlastitom domu. Svih šest počinitelja koji su sudjelovali u provali u kuću optuženo je za ubojstvo.

Jedan od pljačkaša bio je 27-godišnji Neko Wilson, koji je optužen za ubojstvo, iako nije bio ni u spornoj kući tijekom pljačke. Nalazio se u vozilu namijenjenom za bijeg, koje je bilo parkirano ispred kuće. Međutim, optužili su ga jer je bio uključen u planiranje pljačke.

Godine 2018. Wilson je spašen od moguće smrtne kazne nakon što je guverner Jerry Brown unio promjene u zakon o ubojstvima. Tako je Wilsonova optužba za ubojstvo bila odbačena, a on je prihvatio nagodbu za pljačku i nekoliko drugih manjih prekršaja. Već je odslužio devet godina zatvorske kazne u trenutku kada je oslobođen.

2. Danny Smith Jr.

Situacija se čini prilčno jednostavnom u slučaju Danny Smith Jr. Iz Illinoisa. U prosincu 2016., 41. – godišnji Maunds Bryant osvojio je 420.000 dolara na lutriji, a Smith je odlučio da želi okusiti dio tog dobitka. Očito nije mogao lijepo pitati, nego je oteo Bryanta i njegovog očuha te zahtjevao 25.000 dolara otkupnine.

Nažalost, Bryant je bolovao od Lou Gehrigove bolesti i nije mogao hodati. Pao je na tlo tijekom otmice i udario glavom što je rezultiralo njegovom smrću. Smith je zbog toga optužen za ubojstvo i dobio je zatvorsku kaznu u trajanju 48 godina.

1. Brittney Mikesell

Drugog prosinca 2017., 22-godišnja Brittney Miksell i njezin dečko, 21- godišnji Cullen Hedrick, otišli su u naselje mobilnih kućica u Illinoisu kako bi se sukobili s neimenovanim čovjekom. Hedrick se naoružao mačetom i izazvao čovjeka na bitku čim je ušao u vozni park. Čovjek je napao Hedricka, izbovši ga u prsa od čega je Hedrick kasnije preminuo u bolnici.

Međutim, stvarni počinitelj ubojstva, neimenovani čovjek nije bio optužen za ubojstvo već je to bila Brittney, djevojka Hedricka, piše List Verse. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene