Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevrijeme, potres...

VIDEO Probudio se posljednji živi vulkan na Balkanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjaci objaššnjavaju da je to prirodna pojava i da dim izlazi iz vulkana usljed većih prirodnih aktivnosti, potresa i poplava, koji se u posljednjih nekoliko mjeseci događaju u regiji.

Vulkan Duvalo u ohridskom selu Kosel, jedini žživi vulkan na Balkanu, u srijedu popodne i navečer izbacio je veliku količinu dima i izazvao paniku na području Ohrida, piše Blic.

Pročitajte i ovo Erupcija vulkana na Islandu Mnogi strahuju za budućnost VIDEO Satelitske snimke pokazuju kako se lava proširila po Islandu: "Mislim da je ovo kraj. Izgubili smo bitku" Erupcija vulkana na Islandu barem erupcija jenjava VIDEO Temperature na Islandu debelo ispod nule, a lava oštetila cijevi za toplu vodu: "Jako je loše"

Nakon što je prije nekoliko dana Skoplje potresao nešto snažniji potres te obilne kiše, paniku je sada izazvalo i 'buđenje' vulkana nedaleko od poznatog ljetovališta Ohrida.


'Naša ekipa je na terenu, ali preventivno, jer nije bilo potrebe za intervencijom. Vulkan reagira na promenu vremena', izjavio je dežurni iz vatrogasne služžbe.

 

Kažžu da je to prvi put da su dobili poziv da se vulkan aktivirao, jer se ovaj fenomen prije nije događao, odnosno dim se nije širio izvan samog otvora vulkana.

Stručnjaci objaššnjavaju da je to prirodna pojava i da dim izlazi iz vulkana usljed većih prirodnih aktivnosti, potresa i poplava, koji se u posljednjih nekoliko mjeseci događaju u regiji. Inače područjem u blizini vulkana uvijek se širi miris pokvarenih jaja, a razlog tome je što vulkan iz nekoliko svojih kratera izbacuje ugljični dioksid i sumpor. Stručnjaci smatraju da je to znak odumiranja vulkanske aktivnosti.

VIDEO Iz 'Vatrenog grotla' užareni pepeo 'letio' čak 10 kilometara u zrak!

Zbog aktivnosti vulkana Duvalo alarmantno stanje je proglašeno u svim nadležnim institucijama na ohridskom području, posebno u Centru za krizne situacije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene