Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon pokolja u Srbiji

'Problem je velika količina oružja u rukama građana'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbija tuguje, dan je žalosti za žrtvama masakra u selu Velika Ivanča. Pokušava se rasvijetliti motiv najgoreg poslijeratnog pokolja u zemlji. Ubojica je u kritičnom stanju. Nagađa se da je patio od posttraumatskog stresnog poremećaja.

Zastave u Srbiji spuštene su na pola koplja. Cijela zemlja tuguje za 13 žrtava pokolja u selu Velika Ivanča među kojima je i dvogodišnje dijete. Liječnici se bore za život ubojice, 60-godišnjeg Ljubiše Bogdanovića i njegove teško ranjene supruge.

Pročitajte i ovo Ubijeni Milan, Kristina i Dalibor tužna godišnjica "Ivana, netko je poubijao našu djecu": Nastavnica otkrila kako je saznala za pokolj svojih učenika Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica

'Liječnici njegovo stanje ocjenjuju kao kritično. Dakle, njegov život je ozbiljno ugrožen. Što se tiče njegove supruge Javorke Bogdanović, koja je također jučer ujutro primljena, prema riječima dežurne ekipe liječnika, njezino stanje je neznatno bolje', kazala je Zorana Marković iz kliničkog centra Srbije.

Motiv pokolja i dalje nije poznat. Bogdanović je početkom 90-ih sudjelovao u ratu na području Slavonije. Iako nije imao dijagnosticiran psihički poremećaj, nagađa se da je patio od PTSP-a. Procjenjuje se da gotovo 20 posto stanovništva bivše Jugoslavije pati od nekog oblika te bolesti. S PTSP-om se povezuje velik broj incidenata, ubojstava i samoubojstava.

>> Srbija: Preživi li, supruga masovnog ubojice bit će jedini svjedok

'To je sve rezultat nemara i nebrige države, vlasti prema toj populaciji. Odnosno to ljudi gledaju s nekim poniženjem i uopće ne uzimaju taj problem ozbiljno', kazao je Kerim Toholj iz udruženja oboljelih od PTSP-a BiH.

Dodatan je problem velika količina oružja u rukama građana. Poslije rata, po kućama, stanovima i podrumima ostalo ga je mnogo i to svih vrsta. Sve zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije - uglavnom su provodile akcije i kampanje, što predaje, što uništenja oružja iz rata. Očito bez dovoljno uspjeha.

'Možemo samo nagađati koliko je oružja u rukama građana, ali možemo reći da je dio oružja ostao nakon rata, a dio je prokrijumčaren', kazao je Baki Kelani, glasnogovornik kosovske policije.

Procjenjuje se da su zemlje regije u svjetskom vrhu prema broju komada oružja po stanovniku. Zajedno s naslijeđem rata i PTSP-om uz ostalo pokazuje i nisku razinu odgovornosti društva i političkih vlasti. Dokaz je možda i tragični masakr u Srbiji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene