Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka državna tajnica Hillary Clinton u ponedjeljak je izrazila priznanje Italiji za doprinos koji daje međunarodnim naporima na Haitiju, u Afganistanu i na drugim područjima, nakon razgovora sa šefom talijanske diplomacije Francom Frattinijem u State Departmentu.


Clinton je pozdravila odluku Italije o slanju nosača zrakoplova sa 800 vojnika i plutajuću bolnicu na potresom devastirani Haiti, ističući da međunarodne humanitarne napore mora pratiti vojna komponenta. 'Ono što vidimo je silno predan i učinkovit međunarodni napor koji ne bi mogao uspjeti bez dodatnih vojnih kapaciteta', rekla je Clinton novinarima.

Vezani članci Slika nije dostupna Privatni trenuci koje nismo često viđali: 'Jedna od mojih najdražih fotki!' Slika nije dostupna Obama: Državna tajnica Clinton vratila je ugled Americi

Istakla je da su Sjedinjene Države stigle prve u pomoć Haitiju jer je to njihov prvi susjed, ali i da brojne druge zemlje pružaju velikodušnu pomoć. Frattini je izrazio snažnu potporu naporima SAD-a da pomogne Haitiju, odgovarajući na novinarski upit o kritici koju je ministar u njegovoj vladi Guido Bertolaso uputio Washingtonu zbog izrazito vojnog pristupa u pružanju pomoći Haitiju. 'Mi jako cijenimo američko vodstvo oko toga', istakao je Frattini.

>>Haiti: Polako stiže pomoć, jenjava nada da ima još preživjelih

Clinton je također pozdravila odluku Rima da poveća svoj kontingent u Afganistanu, te doprinos Italije u obuci afganistanskih snaga i obnovi zemlje. Ona je istakla i važnost koju SAD pridaje odluci Italije da pruži financijsku pomoć Somaliji. Frattini je među ostalim kazao kako vjeruje da je moguće zajedničkim naporima spriječiti Iran da razvije nuklearno oružje, što po njegovim riječima izaziva 'zabrinutost zapadnih demokracija, SAD-a, Europe, ali i arapskih država'. Istakao je kako se Italija i SAD slažu da treba proširiti konzultacije s nizom zemlja regije oko zaustavljanja nuklearne prijetnje Teherana. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju