Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rimokatolička crkva u australskoj saveznoj državi Victoriji priznala je da su njezini svećenici od 1930-ih godina seksualno zlostavljali više od 600 djece, objavio je BBC.


Nadbiskup Melbournea Denis Hart te je podatke nazvao 'strašnim i sramotnim', a objavljeni su u dokumentu koji je Crkva podnijela parlamentarnom povjerenstvu zaduženom za istragu seksualnog zlostavljanja.

Vezani članci Australija ublažava mjere za cijepljene građane Bilježe drugi najveći porast novozaraženih ove godine, ali cijepljenima obećavaju više slobode Koronavirus u Australiji, ilustracija Čelični stisak lockdowna ne popušta: Produžili blokadu glavnoga grada za još mjesec dana, a pogledajte koliko imaju zaraženih u odnosu na Hrvatsku

Crkva je priznala 620 slučajeva zlostavljanja, od kojih se velika većina dogodila između 60-ih i 80-ih godina. Pod istragom je još 45 slučajeva.

>> Svećenik u zatvoru 33 godine zbog seksualnog zlostavljanja

Hart je u priopćenju rekao da je važno da Crkva bude otvorena 'prema stravičnom zlostavljanju u Victoriji i drugdje' te da na ovu istragu gleda kao na 'pružanje pomoći žrtvama i liječenju njihovih rana'.

Aktivisti smatraju da bi se broj zlostavljanih mogao mjeriti u tisućama jer brojni slučajevi nisu prijavljeni.

Tijekom posjeta Australiji u srpnju 2008. papa Benedikt XVI. susreo s nekim žrtvama i javno se ispričao za zlostavljanja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook