Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Knjižnica u Velikoj Britaniji unajmila je privatne detektive kako bi pronašli sve one koji ne vraćaju posuđene knjige.


Gradska vijećnica potrošila je oko 82 000 funti kako bi unajmila privatne detektive koji bi pronašli ljude koji duguju knjige iz knjižnice, ali i sve one koji ne plaćaju školski prijevoz.
Tako je vijeće u tri godine potrošilo i oko 9 000 funti za obnavljanje fonda knjiga iz knjižnica, DVD-a i CD-a.

Vezani članci Knjiga, ilustracija Raj za knjigoljupce donosi lepezu žanrova: Zbog ovih 15 knjiga isplati se posjetiti ovogodišnji Interliber Zagrebačka tržnica Dolac - 3 Češljaju se tržnice diljem zemlje: Državni inspektorat objavio detalje velike akcije, do sada naplaćeno više od 40.000 kuna kazni

Ipak ova odredba pokazala se uspješna za korisnike knjižnica, pa su detektivi krenuli i u potragu za vlasnicima napuštenih vozila te nadzirali, i provjeravali tvrdnje onih koji su od Vijeća zahtjevali isplatu osiguranja.

U knjižnici priznaju kako su potragu započeli tražeći dužnike preko interneta ali to nije bilo dovoljno.

Manje revni korisnici knjižnice platili su, tijekom šest godina, oko 1,4 milijuna kazni za knjige koje duguju.

Jennifer Holland, ravnateljica knjižnice, kaže kako su detektivi pronašli imovinu u vrijednosti od stotinu tisuća funti.

- U većini slučajeva, za one koji zakasne s vraćanjem knjiga, vrijede kazne kao i u bilo kojoj drugoj knjižnici. Ako to ne upali, poduzimamo sljedeće korake koji uključuju slanje pisama i telefonske pozive. Naši zaposelnici obave stotinjak takvih razgovora tjedno, a kao podsjetnik svojim korisnicima šaljemo i mailove i sms poruka, rekla je Jennifer Holland.

Detektivi se zovu kako bi pronašli korisnike knjižnice koji su posudili predmete u vrijednosti više od 100 funti.

Ipak, ovakva i slična istraživanja lokalnih vlasti, doživjela su veliku kritiku. Jer uz detektive koje koriste kako bi istraživali mještane, koriste i nadzorne kamere kojima, kako kažu građani, špijuniraju i optužuju za potpuno trivijalne prekršaje.

Kao što su prijave protiv glasnih susjeda. Naime, nadzore kamere stavljaju se u domove ljudi koji se žale na glasne susjede, pa se njihove svađe i deranja, zabilježe. Iako su podnostitelji prijave pristali staviti opremu u svoje domove, one koje snimaju, potpuno su nesvjesni da im se tako nešto događa. 

Vijeće ima mogućnost snimati  telefonske razgovore, nadzirati mailove, ako primjete da se radi o bilo kakvoj kriminalnoj radnji. 

Zakon kojim je nadzor dopušten, Vijeće je počelo koristiti kako bi istražili vlasnike koji ne čiste za svojim psima, ipak borba za prijestupnicima na tome nije stala. Sada ih lokalna zajednica upozorava da ne budu prerevni.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju