Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevjerojatne priče

Privatni detektivi s Balkana: Od 'medenih zamki' do otkrivanja špijuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Detektivi iz regije kažu da im klijenata nikad ne nedostaje. Podjednako ih angažiraju i muškarci i žene, a širok je i spektar usluga koje od njih traže.

'Klijenti nas često zovu zbog istraga o bračnim nevjerama, kao i provjera budućeg partnera. Danas smo svjedoci sve većeg broja razvoda, a osnovni uzrok je preljuba, tako da tu posla ima uvijek, piše Doznajemo.

Pročitajte i ovo Donika Gervalla-Schwarz Zlosutna izjava Zastrašujuće upozorenje političarke: "Doći će do novog rata na Balkanu" Marko Stričević, novinar Nove TV Dnevnik Nove TV u Moldaviji Dva lica zemlje koja će nakratko postati središte Europe: "Prilično nadrealan prizor, kao da je s početka 20. stoljeća"

Također izuzetno je aktualno poligrafsko testiranje - često je našim klijentima lakše da umjesto tajnog praćenja, koje može potrajati, osobe prema kojoj gaje sumnje, testiraju na ‘detektoru laži’ i brzo dobiju rezultate. Poligrafsko testiranje je aktualno za fizičke, ali, u velikoj mjeri, i za pravne osobe, gdje firme testiraju svoje radnike, klijente, kao i lica na odgovornim funkcijama.

Zatim su tu poslovne i korporativne istrage, ozbiljni i moćni klijenti. Provjerava se sve - poslovni partneri, ortaci, suradnici, radnici kao i konkurencija u branši, ali radimo i provjeru bolovanja.

Maloljetnička delikvencija je uvijek aktualna. Često sprovodimo detekciju i ‘čišćenje’ prostorija od prislušnih uređaja, kako u stambenim, tako i poslovnim prostorijama. Tragamo za nestalim i odbjeglim osobama, biološkim roditeljima ostavljene djece, za odbjeglim podstanarima koji nisu platili stanarinu, osobama koje su klijentu nanijele emotivnu ili novčanu štetu, ali i za starim, davno izgubljenim ljubavima', nabraja Nikola Novak, detektiv i vlasnik detektivske agencije iz Beograda.

Udario samog sebe 45 puta pa optužio detektive, ali zaboravio je jedan bitan detalj...

Kaže da je njegova agencija, koja je jedna od stotinjak u Srbiji, jedina u regiji koja pruža usluge 'medene zamke', što je, ustvari tehnika kojom se osoba namami izuzetno privlačnom mladom damom ili muškarcem, a koji su stvarni suradnici agencije.

Dina Filipović Grgurić, diplomirana kriminalistica, koja je 12 godina radila u osiguranju bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, jedina je žena koja se bavi detektivskim poslom u Hrvatskoj. Njena agencija radi na otkrivanju prevara kod osiguranja, na utvrđivanju povreda iz radnih obaveza, te pronalasku ukradenih predmeta. Ističe kako usluge njegove agencije, osim u Srbiji, često traže i klijenti iz ostalih europskih država, Amerike, pa čak i Australije. Za razliku od iskustava iz Hrvatske i Srbije, u Bosni i Hercegovini, prema riječima Svete Avramovića, detektiva i vlasnika detektivske agencije, prevladavaju zahtjevi vezani za bračne prevare i pronalaske nestalih ili osoba koje se kriju.

Zapravo, u BiH, kaže Avramović, interes za angažiranje privatnih detektiva nije tako izražen kao u drugim zemljama regije.

Kao i u svakom poslu i detektivima se, kaže Novak, događaju neugodnosti, ali i zanimljive situacije. 'Od neugodnosti mogu navesti primjer kada su stanari okolnih zgrada primijetili naše ekipe na terenu, koje su više dana čekale u okolini mjesta prebivališta osobe za kojom se traga, i zatim nas prijavili policiji, misleći da smo tu zbog tko zna čega.'

I dok kolege iz BiH i Hrvatske radije ne bi navodili primjere, ni zanimljive, ni opasne, detektiv Novak, rado ih prepričava, naravno, kako kaže, štiteći identitet onih o kojima govori.

'Jednom nam se dogodilo da smo, prateći jednu bezazlenu informaciju jedne ženske osobe, došli do osobe za koje se na kraju pokazalo da je strani špijun koji boravi u našoj zemlji sa misijom, što smo proslijedili nadležnim organima. Također smo došli do informacija da naš građanin, koji je radio u javnom poduzeću, prodaje državne informacije jednom stranom veleposlanstvu. I tu smo reagirali i ta je osoba snosila posljedice. Ima i onih situacija kada žena preko nas otkrije da je muž vara, ali sa drugim muškarcem. Kako to, što blaže priopćiti? Ili kako, na što blaži način, reći ženi da je muž u tajnoj vezi sa njezinom vjenčanom kumom koja je također u braku? Jednom prilikom smo raskrinkali jednu mušku osobu koja je vodila dvostruki život u dva grada, s dvije žene i dvije obitelji, i uspijevao je to sakriti godinama pod maskom službenih putovanja. U ovom poslu čovjek se nagleda svačega, ali i nauči dosta toga o ljudskoj prirodi', ispričao je Novak.

Detektiv, kažu, kao prvo - mora voljeti svoj posao i biti snalažljiv, prilagodljiv, diskretan, neprimjetan, oštrouman, imati dobru moć zapažanja, dobru memoriju i sposobnost logičkog zaključivanja, strpljiv, discipliniran, izdržljiv, da posjeduje dobru intuiciju, kao i sposobnost transformacije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene