Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor Jadranku Paliji, koji je prošlog tjedna uhićen pod sumnjom da je počinio ratne zločine, priopćeno je u ponedjeljak iz sjedišta ovog suda u Sarajevu.


Kako se pojašnjava, pritvor je određen na temelju prijedloga
Tužiteljstva BiH u kojemu se navodi kako postoji opravdana sumnja da je Palija počinio kazneno djelo zločina protiv čovječnosti tako što je kao pripadnik vojne policije vojske bosanskih Srba 1992. godine sudjelovao na napadima na civilno stanovništvo na području Sanskog Mosta.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Nakon burne noći s komarcima ostaju krvavi zidovi' Slika nije dostupna Kosor i Hrg: HDZ i HSS imaju prostora za suradnju

Meta napada bila su sela Kljevci, Vrhpolje i Hrustovo, a Tužiteljstvo navodi kako se Palija "isticao u ubijanjima i brutalnostima" koja su tamo počinjena.

U prijedlogu za određivanje pritvora navedeno je i to kako je optuženi sudjelovao u svakodnevnom premlaćivanju i zlostavljanju civila bošnjačke nacionalnosti.

Palija su 26. listopada u Brčkom uhitili pripadnici Agencije za
istrage i zaštitu BiH (SIPA), a lokalni mediji nagađali su kako je privođenje obavljeno temeljem tjeralice iz Hrvatske.

Mediji su navodili kako je 37-godišnji Palija rođen u Osijeku te da je kao pripadnik tzv. vojske krajine sudjelovao u ratnim zločinima
počinjenim u Pakracu.

Glasnogovornica Suda BiH Manuela Hodžić izjavila je za Hinu kako je na ročištu pred ovim sudom obrana Jadranka Palije ustvrdila da on nema niti je bilo kada tražio državljanstvo bilo koje druge države osim BIH.